Nieuwsbericht

Plan Enkhuizerzand bedreigt aanzicht monumentaal Enkhuizen

Het aangezicht van Enkhuizen dreigt enorm te worden aangetast. In de historische havenstad worden plannen ontwikkeld voor de bouw van een enorm vakantiepark op het Enkhuizerzand. Het aangezicht vanaf het IJsselmeer staat op het spel. Heemschut heeft een zienswijze ingediend tegen het bestemmingsplan dat dit mogelijk moet gaan maken.

Daarnaast komt het vakantiepark naast het bekende Buitenmuseum van het Zuiderzeemuseum te liggen waarmee de beleving enorm wordt aangetast. In de plannen zijn naast het museum in het IJsselmeer strekdammen gepland. De strekdammen die ver het water in reiken met daarop negen meter hoge vakantievilla’s zullen het cultuurhistorische beeld van een vissersdorp uit de periode 1880-1930 onomkeerbare schade toebrengen.

Heemschut stelt dat deze plannen onherstelbare schade zullen toebrengen aan het historische aangezicht van Enkhuizen en het Buitenmuseum. Volgens onze commissie Noord-Holland voldoet het plan dan ook totaal niet aan de geldende regelgeving op het gebied van erfgoed. Ook is het niet in lijn met de Agenda IJsselmeergebied die vorig jaar nota bene door de gemeente Enkhuizen en Heemschut samen werden ondertekend. In die agenda is afgesproken dat het karakter van het IJsselmeergebied zo goed als mogelijk bewaard moet blijven.

Heemschut is niet alleen in bezwaar. Ook het Zuiderzeemuseum zelf, het ministerie van onderwijs, cultuur en wetenschap en Comité tot Behoud van het Enkhuizerzand, de provincie Noord-Holland, Sprookjeswonderland, de Belangenvereniging Camping Enkhuizer Zand, Stadsherstel Enkhuizen, vereniging De Hollandsche Molen, de Compagnieshaven, de IJsselmeervereniging en zeilschoolhouder Thomas de Boer hebben bezwaren aangevoerd tegen dit megalomane plan. 

Steun ons verzet!
Steun ook ons verzet tegen het plan aan het Enkhuizerzand. Word lid van Heemschut voor 35 euro per jaar en krijg daarnaast ook elk kwartaal ons blad Heemschut. Word lid!

Impressie van de vakantiewoningen achter het Buitenmuseum

U kunt Heemschut op diverse manieren helpen. Dit varieert van het lid worden tot zelf actie voeren voor erfgoed. Daarnaast kunt u Heemschut ook steunen door te schenken of na te laten. Dat kan rechtstreeks of via een gift of legaat aan onze steunstichting: www.heemschuthulpfonds.nl.

De beschermvrouwe van Heemschut is H.K.H. Prinses Beatrix

Erfgoedvereniging Heemschut

 Nieuwezijds Kolk 28
1012 PV Amsterdam
 020 622 52 92
 info@heemschut.nl

Volgt u ons al?

Copyright © 2024 Heemschut / AanZee.nl
Gegevens uit het donateurs- of ledenbestand worden niet zonder toestemming van donateurs of leden beschikbaar gesteld aan derden.