Nieuwsbericht

Huize Ivicke haalt shortlist Europese “7 Most Endangered sites”

De sterk verwaarloosde buitenplaats Huize Ivicke heeft de shortlist van de Europese “7 Most Endangered sites” gehaald. Op deze lijst staan 14 Europese plaatsen waar erfgoed ernstig wordt bedreigd. "Dat Ivicke op de shortlist staat is erg genoeg. Het betekent dat er dringend steun nodig is om dit unieke erfgoed te redden", zo stelt Heemschutdirecteur Karel Loeff.

Ivicke staat met 13 anderen op de shortlist die vandaag is bekendgemaakt voor Europa Nostra, een federatie van 250 niet-gouvernementele organisaties en non-profitorganisaties uit 45 landen, die zich gezamenlijk inzetten voor alles wat met het behoud van cultureel erfgoed te maken heeft.

De ‘7 Most Endangered\ Het ‘7 Most Endangered’ programma identificeert bedreigde erfgoederen en sites in Europa en mobiliseert publieke en private partners op lokaal, nationaal en Europees niveau om een rendabele toekomst te vinden voor deze sites. Het programma werd gelanceerd in 2013 door Europa Nostra met de Europese Investerings Bank als founding partner en de Ontwikkelingsbank van de Raad van Europa als partner. Het project is geïnspireerd op een succesvol vergelijkbaar project van de US Trust for Historic Preservation. Het ‘7 Most Endangered’.

Ivicke
Heemschut droeg de schrijnende situatie rondom de historische buitenplaats Ivicke in Wassenaar dit najaar voor om op de lijst geplaatst te worden. Ivicke is eigendom van de Muntendamsche Investerings Maatschappij b.v., onderdeel van de beursgenoteerde onderneming Bever Holding n.v. Gedurende jaren is er geen ontwikkeling rond restauratie en herstel van de villa. Recent kondigde de gemeente Wassenaar maatregelen aan tegen de verwaarlozing. 

"De selectie helpt ons hopenlijk in meer steun voor met name kleinere gemeenten op het gebied van handhaving van de Erfgoedwet", aldus Karel Loeff. Het is voor kleinere gemeenten zoals Wassenaar heel moeilijk om onwelwillende eigenaren te berispen op het verval van monumenten. 

De eigenaar van Ivicke gijzelt meer monumenten, zoals ook het voormalige klooster Het Hoompje in Sluis. Ook daar vecht Heemschut samen met de gemeente tegen het aanhoudende verval waartegen de eigenaar willens en wetens niets doet. 


U kunt Heemschut op diverse manieren helpen. Dit varieert van het lid worden tot zelf actie voeren voor erfgoed. Daarnaast kunt u Heemschut ook steunen door te schenken of na te laten. Dat kan rechtstreeks of via een gift of legaat aan onze steunstichting: www.heemschuthulpfonds.nl.

De beschermvrouwe van Heemschut is H.K.H. Prinses Beatrix

Erfgoedvereniging Heemschut

 Nieuwezijds Kolk 28
1012 PV Amsterdam
 020 622 52 92
 info@heemschut.nl

Volgt u ons al?

Copyright © 2024 Heemschut / AanZee.nl
Gegevens uit het donateurs- of ledenbestand worden niet zonder toestemming van donateurs of leden beschikbaar gesteld aan derden.