Nieuwsbericht

Uiterste poging voor onderzoek naar oude bakkerij in Wognum

Heemschut's commissie Noord-Holland heeft in een brandbrief aan de gemeenteraad van Medemblik gevraagd om een onderzoek naar de ouderdom van het pand Raadhuisstraat 8 in Wognum. Het pand dateert mogelijk uit de 18e eeuw, met een mogelijk nog oudere kelder, maar de eigenaar wil het snel slopen. Het pand is onbeschermd en nooit goed onderzocht. Op dat laatste dringt Heemschut aan.

De brandbrief aan de fracties van de gemeenteraad is een laatste poging. Het college van B en W van Medemblik was al eerder op de hoogte gebracht over de mogelijke bijzonderheid van Raadhuisstraat 8. Onder meer de historische vereniging heeft contact gehad met de eigenaar, maar ondanks alle bijzonderheden is de eigenaar nog steeds van plan het pand te slopen.

In Raadshuisstraat 8 zijn dikke balken gevonden. Alles wijst erop dat de moderne gevel voor een constructie uit de 18e eeuw staat die waarschijnlijk heeft dienstgedaan als bakkerij. Op oude foto's is te zien dat de gevel vroeger anders is geweest. Bijzonder is dat onder het huis een tongewelf is gevonden. De kelder is daarmee mogelijk nog ouder dan het huis zelf.

Heemschut is van mening dat er tenminste goed onderzoek gedaan moet worden door de gemeente Medemblik voor eventuele sloop toe te staan. De gemeenteraad van Medemblik praat donderdag over de kwestie. 

Bekijk hier Raadshuisstraat 8, Wognum op Funda (recent verkocht). 

De huidige situatie.
De oude gevel, eind jaren 50. Foto: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed.

U kunt Heemschut op diverse manieren helpen. Dit varieert van het lid worden tot zelf actie voeren voor erfgoed. Daarnaast kunt u Heemschut ook steunen door te schenken of na te laten. Dat kan rechtstreeks of via een gift of legaat aan onze steunstichting: www.heemschuthulpfonds.nl.

De beschermvrouwe van Heemschut is H.K.H. Prinses Beatrix

Erfgoedvereniging Heemschut

 Nieuwezijds Kolk 28
1012 PV Amsterdam
 020 622 52 92
 info@heemschut.nl

Volgt u ons al?

Copyright © 2024 Heemschut / AanZee.nl
Gegevens uit het donateurs- of ledenbestand worden niet zonder toestemming van donateurs of leden beschikbaar gesteld aan derden.