Nieuwsbericht

Bedreigde kunstwerken in Brunssum gered

De twee bedreigde kunstwerken in het ziekenhuis van Brunssum zijn gered. De actie van de Werkgroep Monumentale Kunst is geslaagd. Door de inzet van de gemeente Brunssum en de ruimte die de ontwikkelaar heeft gegeven om de werken te verwijderen is het gelukt ze te redden van sloop.

Heemschut trok aan de bel dit najaar en vroeg de eigenaar om het vroegere ziekenhuis in Brunssum niet zonder meer slopen. 

De erfgoedvereniging en Joep Deumes (de zoon van een van de kunstenaars) voerden samen actie om de twee kunstwerken redden van de sloophamer. De gemeenteraad drong eerder aan op behoud van de kunstwerken. Inzet van de strijd is een keramische tegelwand van Jos Hermans (1930-2017) en een scherfmozaïek van Frans Deumes (1930-1986), beide werken uit de wederopbouwperiode (1945-1972), waarvan maar weinig kunst in Brunssum beschikbaar is.

De actie heeft nu tot succes geleid. 

De kunstwerken zijn door Arno van Sabben uitgenomen en opgeslagen in een provinciaal depot. Naar een nieuwe bestemming wordt gezocht. 


U kunt Heemschut op diverse manieren helpen. Dit varieert van het lid worden tot zelf actie voeren voor erfgoed. Daarnaast kunt u Heemschut ook steunen door te schenken of na te laten. Dat kan rechtstreeks of via een gift of legaat aan onze steunstichting: www.heemschuthulpfonds.nl.

De beschermvrouwe van Heemschut is H.K.H. Prinses Beatrix

Erfgoedvereniging Heemschut

 Nieuwezijds Kolk 28
1012 PV Amsterdam
 020 622 52 92
 info@heemschut.nl

Volgt u ons al?

Copyright © 2024 Heemschut / AanZee.nl
Gegevens uit het donateurs- of ledenbestand worden niet zonder toestemming van donateurs of leden beschikbaar gesteld aan derden.