Nieuwsbericht

Bethelkerk Amsterdam eindelijk aangewezen tot monument

In augustus 2008 heeft Heemschut het Dagelijks Bestuur van stadsdeel Amsterdam-Noord verzocht om de Bethelkerk, gelegen aan het Plejadenplein, op te nemen op de gemeentelijke monumentenlijst. Na bijna 11 jaar aandringen is begin maart 2019 eindelijk besloten om deze bijzondere naoorlogse kerk te beschermen als gemeentelijk monument.

De Bethelkerk uit 1957-58 van de architect van Woerden heeft architectuur- en cultuurhistorische waarde als een goed en helder voorbeeld van moderne protestantse kerkarchitectuur in Amsterdam. De moderne architectuur van het gebouw wordt onder meer gekenmerkt door een geraffineerd lijnenspel, geknikte dakranden en een imposant glas-in-betonvenster. De Bethelkerk heeft tevens belangrijke stedenbouwkundige waarde. Het kerkgebouw is door haar ligging aan het Plejadenplein en het hele ontwerp van het plein beeldbepalend voor de wijk. De kerk is tot op heden vrij gaaf behouden.

Voor Heemschut bewijst de langlopende aanwijzingsprocedure dat het aanwijzen van monumenten in Amsterdam op dit moment slecht geregeld is. Het is nu een verantwoordelijkheid van de stadsdelen, niet van het centrale gemeentebestuur. Duidelijk zichtbaar is dat sommige stadsdelen weinig aandacht hebben voor monumentenprocedures en de afhandeling van monumentenverzoeken soms jaren kan duren. In andere stadsdelen gaat het vrij soepel. Heemschut heeft  bij de gemeente aangedrongen op een centralisatie van het aanwijzingsbeleid.

 Via reliwiki zijn enkele foto's van de kerk te vinden. 
https://www.reliwiki.nl/index.php/Amsterdam,_Plejadenplein_44_-_Bethelkerk

Foto: Reliwiki

U kunt Heemschut op diverse manieren helpen. Dit varieert van het lid worden tot zelf actie voeren voor erfgoed. Daarnaast kunt u Heemschut ook steunen door te schenken of na te laten. Dat kan rechtstreeks of via een gift of legaat aan onze steunstichting: www.heemschuthulpfonds.nl.

De beschermvrouwe van Heemschut is H.K.H. Prinses Beatrix

Erfgoedvereniging Heemschut

 Nieuwezijds Kolk 28
1012 PV Amsterdam
 020 622 52 92
 info@heemschut.nl

Volgt u ons al?

Copyright © 2024 Heemschut / AanZee.nl
Gegevens uit het donateurs- of ledenbestand worden niet zonder toestemming van donateurs of leden beschikbaar gesteld aan derden.