Nieuwsbericht

Bram de Jong nieuwe stagiair bij Heemschut

Graag stellen wij u voor aan onze nieuwe stagiair, Bram de Jong (24). Bram studeert erfgoedstudies aan de UvA en zal voor zijn master een beleidsadvies schrijven over de waardering van mogelijk erfgoed na 1965.

Bram vertelt:

Voor de master Heritage and memory studies aan de Universiteit van Amsterdam loop ik stage bij Heemschut. Mijn interesse voor Heemschut werd gewekt door de (inter)nationale instelling van de vereniging en het platform dat het probeert te zijn voor instanties door het hele land. Na een mailcontact met Mathijs en Karel kwam ik op gesprek en niet veel later, op 1 februari, mocht ik me installeren in het Korenmetershuisje.

Achtergrond

Maar laat ik eerst vertellen wie ik ongeveer ben of waar ik na vier jaar studie van overtuigd ben. Mijn interesse ligt, en heeft altijd gelegen, bij historie. Alles heeft een achtergrond en daar komt ook uit voort hoe iets of iemand is zoals het/zij/hij voor je staat. Hieraan relaterend is ‘boosheid’. Dit heeft nooit zin, omdat mensen jou dan buitensluiten van hun achtergrond, je krijgt enkel het resultaat te zien dat je vervolgens niet meer kunt plaatsen. Het gevolg is dat landen, maar ook mensen, elkaars historie niet meer willen zien of het zelfs verdraaien dankzij wederzijdse woede. Daarvan het gevolg is weer onbegrip en de onmogelijkheid tot samenwerking. Dat maakt dat woede en historie zeer verweefde thema’s zijn die haast onafscheidelijk door het verleden kronkelen.

De wetenschap van het verleden bracht me logischerwijs tot een specialisatie in erfgoed, aangezien dat, grofweg, het gebruik van het verleden in het heden, voor de toekomst is – oftewel het gebruik van onze achtergrond.

Heemschut gebruikt het verleden ook, maar dan in de vorm van het behoud van gebouwen en cultuurlandschappen. Deze moeten bewaard blijven, omdat ze op één of andere manier aantrekkingskracht uitoefenen op de leden van deze vereniging. Die zien de meerwaarde in van bepaalde architectuur of in cultuur gebrachte landschappen. Ik was vooral benieuwd naar hoe Heemschut dit doet en in een breder kader waarom mensen boos kunnen worden om de mogelijke sloop van gebouwen. Kijk bijvoorbeeld maar naar het opblazen van de ruïnes bij Palmyra of de Boeddha’s van Bamyan en de reacties van mensen daarop, mijzelf incluis. Woede, historie en kennisfundamenten zijn zodoende wat mij drijft in onderzoek.

Project post-'65

Dit brengt mij bij wat ik ga doen hier bij Heemschut. Kortgezegd ga ik een beleidsadvies uitbrengen over hoe de vereniging zou kunnen omgaan met mogelijk erfgoed uit de periode 1965 tot nu. Dit betekent niets meer of minder dan een onderzoek naar mogelijkheden. Waarom? Zult u misschien denken. In mijn optiek is het een goede zet om alvast vooruit te kijken, te inventariseren. Om even rond te kijken in de periode 65’-90 en eventueel al een plan van aanpak klaar te hebben over hoe het mogelijke erfgoed hier aan te pakken. Welk erfgoed? Zult u misschien denken. Wel, dat is inderdaad grotendeels aan de leden om te bepalen. Iedereen kijkt met een andere belang naar het verleden en daaruit zullen verschillende zwaartepunten volgen.

Iets concreter zal dit advies bijvoorbeeld input bevatten van leden van Heemschut zoals Peter Nijhof en Henk Dirkx. Zij zullen helpen met wat er nou precies in een inventarisatie van deze periode past. Denk hierbij bijvoorbeeld aan het stadhuis van Terneuzen (brutalistisch) of het GAK-gebouw in Hilversum (structuralistisch). Daarnaast wil ik kijken naar de waardering van erfgoed en hoe deze verschilt, maar ook waarom het verschilt. Als derde punt onderzoek ik de organisatiestructuur van Heemschut en de reikwijdte die hieruit voorkomt. Wat je hebt aan erfgoed en hoe dit gewaardeerd wordt hangt nauw samen met je eigen organisatie.

Op het moment sluimert de waardering voor post-’65 architectuur nog een beetje, maar deze kan met de juiste enthousiasmering gewekt worden.

 

Ik ga graag met u in gesprek over post-'65. U kunt mij bereiken op jong@heemschut.nl. U kunt ook het kantoor bellen of langslopen, ik ben er doorgaans van maandag t/m vrijdag. Alle input is welkom, alle vragen geoorloofd, tot snel!


U kunt Heemschut op diverse manieren helpen. Dit varieert van het lid worden tot zelf actie voeren voor erfgoed. Daarnaast kunt u Heemschut ook steunen door te schenken of na te laten. Dat kan rechtstreeks of via een gift of legaat aan onze steunstichting: www.heemschuthulpfonds.nl.

De beschermvrouwe van Heemschut is H.K.H. Prinses Beatrix

Erfgoedvereniging Heemschut

 Nieuwezijds Kolk 28
1012 PV Amsterdam
 020 622 52 92
 info@heemschut.nl

Volgt u ons al?

Copyright © 2024 Heemschut / AanZee.nl
Gegevens uit het donateurs- of ledenbestand worden niet zonder toestemming van donateurs of leden beschikbaar gesteld aan derden.