Nieuwsbericht

Een nieuwe toekomst voor monumentale kunst uit het Dijkzigtziekenhuis

Onlangs is in Rotterdam begonnen met de sloop van het Dijkzigtziekenhuis. Onderdeel van dit vanaf 1952 gebouwde ziekenhuis is een groep zeer belangrijke monumentale kunstwerken. Toonaangevende (Rotterdamse) wederopbouwkunstenaars als Louis van Roode, Dolf Henkes, Jan Bezemer en Johan van Reede hebben een bijdrage geleverd aan de aankleding van het gebouw

Aanvankelijk was het de bedoeling van de eigenaar om een groot deel van de aanwezige kunst met het ziekenhuis mee te slopen. Het is dankzij de inspanning van de Werkgroep Monumentale Kunst van Heemschut (WMK) gelukt om wandschilderingen van Johan van Reede en Kees Franse veilig te stellen. Ook heeft Van Sabben Tegelwerken op verzoek van de WMK het keramische mozaïek ‘Vogels en Vissen’ van Jan Bezemer uit de voormalige kantine van het ziekenhuis gered. Dit werk is vervolgens geadopteerd door projectontwikkelaar Blauwhoed en na een zorgvuldige restauratie onlangs herplaatst in een nieuwbouwproject elders in Rotterdam. De genoemde wandschilderingen wachten nog op een herbestemming. De WMK zoekt al enige tijd naar een passende locatie voor deze werken. Een door het Centrum Beeldende Kunst van Rotterdam geredde wandschildering van Louis van Roode is begin dit jaar herplaatst in concertgebouw De Doelen.


U kunt Heemschut op diverse manieren helpen. Dit varieert van het lid worden tot zelf actie voeren voor erfgoed. Daarnaast kunt u Heemschut ook steunen door te schenken of na te laten. Dat kan rechtstreeks of via een gift of legaat aan onze steunstichting: www.heemschuthulpfonds.nl.

De beschermvrouwe van Heemschut is H.K.H. Prinses Beatrix

Erfgoedvereniging Heemschut

 Nieuwezijds Kolk 28
1012 PV Amsterdam
 020 622 52 92
 info@heemschut.nl

Volgt u ons al?

Copyright © 2024 Heemschut / AanZee.nl
Gegevens uit het donateurs- of ledenbestand worden niet zonder toestemming van donateurs of leden beschikbaar gesteld aan derden.