Nieuwsbericht

Erfgoedorganisaties gezamenlijk op de bres tegen sloop uniek Heerenveens koetshuis

Erfgoedvereniging Bond Heemschut, het Cuypersgenootschap en de Werkgroep Oud-Heerenveen strijden samen voor het behoud van het unieke koetshuis van villa Woudoord in Heerenveen. De huidige eigenaar wil het koetshuis uit 1908 slopen om plaats te maken voor een parkeerplaats.

De erfgoedorganisaties hebben gezamenlijk bezwaar aangetekend tegen het besluit van de gemeente Heerenveen om de geplande gemeentelijke monumentenstatus op verzoek van de eigenaar niet te verlenen. Daarmee komt de weg voor sloop vrij.

Doodzonde, zeggen de erfgoedbeschermers. “De villa Woudoord en het koetshuis zijn in 1908 als een geheel ontworpen door de beroemde architect K.P.C. De Bazel. Het slopen van het koetshuis zou dit monumentale complex verminken en dat is heel jammer”, zo stelt voorzitter Paula Voorthuijsen van de Fryske commissie van Heemschut.

Volgens de eigenaar verkeert het koetshuis in slechte staat en moet het daarom worden afgebroken. De erfgoedorganisaties bestrijden dat echter: de technische staat is prima, er is alleen sprake van ernstig achterstallig onderhoud door de eigenaar.

De bezwaarschriften zijn aan de gemeente Heerenveen verstuurd. Die zal de inhoudelijke bezwaren aan een onafhankelijke commissie voorleggen. Een proces dat nog maanden kan duren. De erfgoedorganisaties denken dat ze een goede kans maken om de monumentenstatus alsnog verleend te krijgen, want de onderbouwing van het college van B en W om de monumentenstatus niet te verlenen rammelt volgens Heemschut, het Cuypersgenootschap en Oud-Heerenveen aan alle kanten.


U kunt Heemschut op diverse manieren helpen. Dit varieert van het lid worden tot zelf actie voeren voor erfgoed. Daarnaast kunt u Heemschut ook steunen door te schenken of na te laten. Dat kan rechtstreeks of via een gift of legaat aan onze steunstichting: www.heemschuthulpfonds.nl.

De beschermvrouwe van Heemschut is H.K.H. Prinses Beatrix

Erfgoedvereniging Heemschut

 Nieuwezijds Kolk 28
1012 PV Amsterdam
 020 622 52 92
 info@heemschut.nl

Volgt u ons al?

Copyright © 2024 Heemschut / AanZee.nl
Gegevens uit het donateurs- of ledenbestand worden niet zonder toestemming van donateurs of leden beschikbaar gesteld aan derden.