Nieuwsbericht

Filmtheater dreigt middeleeuwse toren te overstijgen

In Deventer springt de Overijsselse commissie van Heemschut op de bres voor de middeleeuwse vestingtoren aan de IJssel. Heemschut is net als Oud Deventer bang dat de middeleeuwse vestingtoren aan IJssel ondersneeuwt door het hogere filmtheater. ,,Die toren is een icoon.’’

Steeds meer invloedrijke (Deventer) organisaties vrezen voor de skyline van de stad door het filmtheater aan de Welle. Erfgoedvereniging Heemschut in Deventer schaart zich achter stichting Oud Deventer.

,,Het kan niet waar zijn dat de monumentale vestingtoren er straks niet meer bovenuit steekt’’, reageert bestuurslid Peter Dekker in De Stentor. ,,Zo ga je niet om met het stadsfront en icoon aan de IJssel.’’

Het ontwerp wordt aangepast nu in het filmtheater zelf geen plek blijkt voor de luchtbehandelinstallatie. Die miskleun lost de gemeente op door de installatie op het dak te leggen. Dat mag alleen als de buizen aan het oog ontrokken worden. Dat kan door de gevel een metertje op te trekken. De gevel wordt daarmee hoger dan de vestingtoren, waar de nieuwbouw tegenaan komt. Het gaat om zeker 40 centimeter, het minimaal vereiste hoogteverschil tussen toren en nieuwbouw. "Maar zoals het nu wordt uitgelegd, is die bepaling nooit bedoeld", zegt Dekker. "Een toren moet gewoon hoger zijn."

 

De zaak is aangekaart bij de gemeente en een bezwaarprocedure tegen de verhoging wordt overwogen. 


U kunt Heemschut op diverse manieren helpen. Dit varieert van het lid worden tot zelf actie voeren voor erfgoed. Daarnaast kunt u Heemschut ook steunen door te schenken of na te laten. Dat kan rechtstreeks of via een gift of legaat aan onze steunstichting: www.heemschuthulpfonds.nl.

De beschermvrouwe van Heemschut is H.K.H. Prinses Beatrix

Erfgoedvereniging Heemschut

 Nieuwezijds Kolk 28
1012 PV Amsterdam
 020 622 52 92
 info@heemschut.nl

Volgt u ons al?

Copyright © 2024 Heemschut / AanZee.nl
Gegevens uit het donateurs- of ledenbestand worden niet zonder toestemming van donateurs of leden beschikbaar gesteld aan derden.