Nieuwsbericht

Gemeente De Ronde Venen in actie tegen verval rijksmonument

Door jarenlang onthouden van onderhoud, verkeert de rijksmonumentale boerderij aan de Industrieweg 30 in Mijdrecht in zeer slechte staat. Deze kop-romp boerderij uit 1879 is uniek in zijn architectuur in relatie tot de arbeiderswoningen ernaast. De boerderij vertelt veel over de veengeschiedenis van onze gemeente. Gemeente De Ronde Venen hecht zeer aan het behoud van dit rijksmonument en probeert de eigenaar al sinds 2002 te bewegen om het te onderhouden. Omdat de eigenaar dit weigert, is de gemeente een handhavingstraject gestart.

In Nederland geldt sinds 2016 een ‘instandhoudingsplicht’ voor eigenaren van monumenten. Dit betekent dat het bewust nalaten van onderhoud aan een monument strafbaar is. Het uitgangspunt hierbij is dat de eigenaren ‘tijdelijke bezitters’ zijn. Het monument moet voor de eeuwigheid blijven staan. Het individuele belang van de huidige eigenaar is daarmee ondergeschikt gemaakt aan het algemeen belang van behoud tot in lengte van dagen. Om onderhoud te stimuleren bestaan er subsidies en gunstige financieringsmogelijkheden voor monumenten.

Optreden bij moedwillig verval monument
Ondanks het bestaan van de ‘instandhoudingsplicht’ is het voor gemeentes ingewikkeld om onderhoud aan een monument af te dwingen. Bij bestudering van de (zeer schaarse) voorbeelden in Nederland, kwam gemeente De Ronde Venen tot de conclusie dat het juridisch afdwingen van onderhoud een traject is dat zeer secuur doorlopen moet worden.

Bij Industrieweg 30 bestond het traject uit zeven stappen van onder andere bouwkundige onderzoeken van de Monumentenwacht Utrecht, adviezen van de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed en weerleggen van zienswijzen. Het doorlopen van deze stappen kostte een jaar. Op 15 januari 2019 is de definitieve handhavingsbrief verstuurd. Hierin deelt de gemeente de eigenaar mee dat hij tot 1 juli 2019 de tijd krijgt om acht maatregelen te nemen. Bij het uitvoeren van deze maatregelen is het behoud van dit monument verzekerd. Bij het niet-uitvoeren van deze maatregelen zal de eigenaar dwangsommen verbeuren.

Foto: gemeente De Ronde Venen

U kunt Heemschut op diverse manieren helpen. Dit varieert van het lid worden tot zelf actie voeren voor erfgoed. Daarnaast kunt u Heemschut ook steunen door te schenken of na te laten. Dat kan rechtstreeks of via een gift of legaat aan onze steunstichting: www.heemschuthulpfonds.nl.

De beschermvrouwe van Heemschut is H.K.H. Prinses Beatrix

Erfgoedvereniging Heemschut

 Nieuwezijds Kolk 28
1012 PV Amsterdam
 020 622 52 92
 info@heemschut.nl

Volgt u ons al?

Copyright © 2024 Heemschut / AanZee.nl
Gegevens uit het donateurs- of ledenbestand worden niet zonder toestemming van donateurs of leden beschikbaar gesteld aan derden.