Nieuwsbericht

Gemeente koopt en wil Grote Rietschuur in Diemen behouden

De gemeente Diemen wil de Grote Rietschuur op Plantage de Sniep overnemen van de sociale werkplaats Pantar en zo het cultuurhistorisch bijzondere gebouw behouden. Heemschut is zeer verheugd. Jarenlang is er gevochten voor het behoud van dit unieke Diemense gebouw.

Vorige week besprak de gemeenteraad dit plan van het college van B en W in de informatieve gemeenteraadsvergadering. De Grote Rietschuur uit 1952 is een van de weinige nog overgebleven gebouwen van architect Frank van Klingeren. In de hal bevindt zich een bijzondere muurschildering van schilder Pierre van Soest.

Pantar had het gebouw jarenlang in gebruik, maar heeft het niet meer nodig. Het gebouw is in 2016 door Heemschut voorgedragen als gemeentelijk monument. Dat heeft het pand gered: doordat De Rietschuur toen een 'voorbescherming' kreeg, is sloop door Pantar van het gebouw tegengehouden. Maar doordat het noodzakelijke onderhoud voor Pantar te duur wordt, is er sprake van achterstallig onderhoud.

De Kleine Rietschuur, die naast het pand stond, is in 2014 gesloopt met toen als reden om plaats te maken voor de nieuwbouw van brede school de Kersenboom, die uiteindelijk elders in de wijk wordt gebouwd.

Nu wil de gemeente de Grote Rietschuur overnemen. "We gaan ons best doen om het gebouw te behouden", laat wethouder Lex Scholten desgevraagd weten aan het DiemerNieuws. Hoe dat kan, wordt nog onderzocht. "Het meest voor de hand liggende is om er woningen te realiseren. We vragen de gemeenteraad nu om een krediet om het terrein rond Pantar aan te pakken, maar dat verdient zich in de komende jaren weer terug via de erfpacht."


U kunt Heemschut op diverse manieren helpen. Dit varieert van het lid worden tot zelf actie voeren voor erfgoed. Daarnaast kunt u Heemschut ook steunen door te schenken of na te laten. Dat kan rechtstreeks of via een gift of legaat aan onze steunstichting: www.heemschuthulpfonds.nl.

De beschermvrouwe van Heemschut is H.K.H. Prinses Beatrix

Erfgoedvereniging Heemschut

 Nieuwezijds Kolk 28
1012 PV Amsterdam
 020 622 52 92
 info@heemschut.nl

Volgt u ons al?

Copyright © 2024 Heemschut / AanZee.nl
Gegevens uit het donateurs- of ledenbestand worden niet zonder toestemming van donateurs of leden beschikbaar gesteld aan derden.