Nieuwsbericht

Gezamenlijk actie voorkomt megastal in Wichmond

Een gezamenlijk actie van buurtbewoners, Natuurmonumenten, Heemschut en de provincie Gelderland heeft voorkomen dat er aan de rand van het landgoed Hackfort in Wichmond een megastal zou komen inclusief een embryokwekerij. De commissie Gelderland van Heemschut heeft zich intensief ingespannen bij dit project en erg blij met het resultaat.

Met de aankoop van een boerenerf en een flink stuk landbouwgrond hebben tien omwonenden de vestiging van een megastal in Wichmond voorkomen. Op de plek wordt nu ruimte geboden aan de ontwikkeling van natuur. Ook komt er een klein aantal woningen.

De aankoop van het boerenerf betekent het sluitstuk van een strijd die bijna vier jaar geleden begon. Zakenman Kees Koolen uit Vorden kwam toen met zijn plan voor een aantal megastallen voor 388 runderen, met de mogelijkheid voor verdere groei. Aanvankelijk leek hij daarvoor toestemming te krijgen van de gemeente, maar er ontstond verzet onder omwonenden.

Het grootste deel van de grond rond het boerenerf is direct doorverkocht aan de provincie Gelderland. Die gaat onderzoeken of er ruimte is voor een betere verkaveling van de landbouwgrond. De boerderij zelf krijgt een woonbestemming.

Dit laat zien dat een actieve opstelling van direct betrokkenen, actie voeren en samenwerking loont. Heemschut Gelderland heeft daar ook zijn aandeel aan bij gedragen.

Foto: impressie van de megastal


U kunt Heemschut op diverse manieren helpen. Dit varieert van het lid worden tot zelf actie voeren voor erfgoed. Daarnaast kunt u Heemschut ook steunen door te schenken of na te laten. Dat kan rechtstreeks of via een gift of legaat aan onze steunstichting: www.heemschuthulpfonds.nl.

De beschermvrouwe van Heemschut is H.K.H. Prinses Beatrix

Erfgoedvereniging Heemschut

 Nieuwezijds Kolk 28
1012 PV Amsterdam
 020 622 52 92
 info@heemschut.nl

Volgt u ons al?

Copyright © 2024 Heemschut / AanZee.nl
Gegevens uit het donateurs- of ledenbestand worden niet zonder toestemming van donateurs of leden beschikbaar gesteld aan derden.