Nieuwsbericht

Gouden Leeuw en Groenhoven in Amsterdam zijn monument

De flatgebouwen Gouden Leeuw en Groenhoven in de Amsterdamse Bijlmer zijn definitief aangewezen als gemeentelijk monument door Stadsdeel Zuidoost. Daarmee zijn de flats uit 1973-1975 vijf jaar na Heemschut's voordracht beschermd.

De flatgebouwen Gouden Leeuw en Groenhoven zijn uniek en karakteristiek voor de Bijlmer. Ze zijn ontworpen door architect Joop van Stigt en vernoemd naar vroegere boerderijen in de omgeving. Het structuralistische wooncomplex bestaat uit achttien gekoppelde woontorens met in totaal ruim 800 appartementen. De in hoogte variërende torens zijn op de begane grond verbonden door glazen wandelgangen waarlangs de entrees, collectieve voorzieningen en kinderspeelplaatsen zijn gesitueerd. Gouden Leeuw en Groenhoven vormen min of meer de overgang naar een andere stedenbouw, nog wel hoogbouw in het groen, maar meer gedifferentieerd en met de entrees op maaiveldniveau.

De basisplattegrond van de torens wordt gevormd door vier in een molenwiekconfiguratie rond de centrale trap/lifthal geschakelde vierkanten. Elk vierkant bevat één grote of twee kleinere woningen. Van Stigt poogde de flexibiliteit van de eenheden te maximaliseren, onder meer door binnen de vierkanten zo min mogelijk dragende muren en zoveel mogelijk verwijderbare tussenwanden aan te brengen.

Beide flatgebouwen bezitten collectieve ruimtes: een café, een danszaal en kleine winkeltjes. Zulke ruimtes waren oorspronkelijk te vinden in alle Bijlmerflats, maar zijn nu alleen in Gouden Leeuw en Groenhoven nog in gebruik. Daarnaast vormen twee parkeergarages een belangrijk onderdeel van het complex.

Heemschut Amsterdam deed de aanvraag tot monument vijf jaar geleden. Met de aanwijzing is die procedure nu tot een einde gekomen. 


U kunt Heemschut op diverse manieren helpen. Dit varieert van het lid worden tot zelf actie voeren voor erfgoed. Daarnaast kunt u Heemschut ook steunen door te schenken of na te laten. Dat kan rechtstreeks of via een gift of legaat aan onze steunstichting: www.heemschuthulpfonds.nl.

De beschermvrouwe van Heemschut is H.K.H. Prinses Beatrix

Erfgoedvereniging Heemschut

 Nieuwezijds Kolk 28
1012 PV Amsterdam
 020 622 52 92
 info@heemschut.nl

Volgt u ons al?

Copyright © 2024 Heemschut / AanZee.nl
Gegevens uit het donateurs- of ledenbestand worden niet zonder toestemming van donateurs of leden beschikbaar gesteld aan derden.