Nieuwsbericht

Hasseltse hooibergcluster in restauratie

Het enige overgebleven Nederlandse cluster van hooibergen te Hasselt is voorlopig gered van verval met behulp van herbestemming.

Het cluster

De individuele hooibergen aan rivier de Weede zijn “niet zo bijzonder”, maar tezamen des te meer. Dit is namelijk nog de enige van dit soort in Nederland volgens Hooidelta. Deze hooibergen vormen een zogenaamd ‘stadshooicluster’. Hooi opslaan in de stad was niet wenselijk vanwege het gevaar op hooibroei – het plots vlam vatten van een de hooistapel – en werden daarom perifeer door het land geplaatst. Vanuit deze hooibergen kon onder andere het grote aantal paarden worden gevoed. Daarom kan je dit (stads)hooicluster best vergelijken met onze huidige benzinestations.

Initiatief Heemschut

Adriaan Velsink van de commissie Overijssel van Heemschut heeft zich intensief bekommerd om de toekomst van het Hasseltse cluster veilig te stellen. Samen met de Vrienden van de Oldematen en de Gemeente Zwartewaterland werd een werkgroep opgericht en kon villabouw op deze locatie worden voorkomen. Nu is er een plan om de hooibergen op te knappen en her te bestemmen. Dankzij bijdragen van de Provincie Overijssel, de Stichting Natuur- en Milieueducatie Zwolle, en de Rijksuniversiteit Groningen kan de restauratie volgend jaar van start gaan.

Herbestemming

Het cluster zal in zijn nieuwe bestemming geen hooi meer bergen, maar een dak boven het hoofd bieden voor heidagen en vakantiegangers. Ook een klein museum is voorzien, al zal dit de kosten niet dekken. Rekening houdend met de historische situatie zullen de hooibergen blijven maar worden nieuwe functies aan het gebied toegevoegd. Heemschut is uiteraard bijzonder verheugd met de nu voorspoedige gang van zaken rondom het Hasseltse hooibergcluster.

 

Beeld: Hooidelta.nl   


U kunt Heemschut op diverse manieren helpen. Dit varieert van het lid worden tot zelf actie voeren voor erfgoed. Daarnaast kunt u Heemschut ook steunen door te schenken of na te laten. Dat kan rechtstreeks of via een gift of legaat aan onze steunstichting: www.heemschuthulpfonds.nl.

De beschermvrouwe van Heemschut is H.K.H. Prinses Beatrix

Erfgoedvereniging Heemschut

 Nieuwezijds Kolk 28
1012 PV Amsterdam
 020 622 52 92
 info@heemschut.nl

Volgt u ons al?

Copyright © 2024 Heemschut / AanZee.nl
Gegevens uit het donateurs- of ledenbestand worden niet zonder toestemming van donateurs of leden beschikbaar gesteld aan derden.