Nieuwsbericht

Heemschut Amsterdam tevreden dat monumentenstatus KAV-garage Caltex definitief bevestigd is!

Pomstation met achterliggend garagebedrijf is een topmonument uit de wederopbouwperiode

KAV Calltex monumentwaardig

Het pand van autoverhuurbedrijf KAV, Johan Huizingalaan 91, is gebouwd als een pompstation voor Caltex, met een achterliggend garagebedrijf, genaamd ‘Elima’. Het is gebouwd in de jaren 1957-1961 naar ontwerp van architect H.A.M. van den Berg. Het bedrijfsgebouw is een samenstel van twee bouwvolumes: een rechthoekig hoofdvolume met twee bouwlagen en een smaller bouwdeel van één bouwlaag, beide onder een plat dak. Het dak van het lage volume loopt over in een betonnen luifel waaronder benzinepompen stonden. In de oorspronkelijke situatie bevond zich in het hoofdvolume een stallingruimte voor auto’s, met daaromheen gegroepeerd onder andere een showroom, werkplaatsen en kantoorruimten. Via een betonnen helling was de verdieping te bereiken, deze was ingericht als stallingruimte voor auto’s, met in de hoek de kantine. In het lage bouwdeel bevonden onder andere een wasruimte en een hokje voor de pompbediende.

Juridische procedure

De eigenaar van de KAV-garage is in bezwaar en beroep gegaan tegen de aanwijzing. De eigenaar vindt het pand niet monumentwaardig. Daarnaast heeft het pand achterstallig onderhoud en is moeilijk her te bestemmen. Ze vindt ook dat de gemeente partijdig is jegens Heemschut. In januari werd het beroep nog afgewezen. In hoger beroep vernietigde de Raad van State het beroep en het besluit van de gemeente tot aanwijzing. De bestuurlijke lus werd toegepast. Dit betekent dat de gemeente Amsterdam tijd kreeg om het besluit beter te motiveren. De gemeente Amsterdam heeft een nieuw advies gevraagd over de monumentwaardigheid en ook onderzocht van de financiële consequenties van de aanwijzing zijn.  Uit het rapport bleek dat er geen financieel nadeel is voor KAV met de aanwijzing. 

De Raad van State is, kort gezegd, van mening dat het besluit zorgvuldig tot stand is gekomen. hiermee is de aanwijzing een feit.

 

Heemschut Amsterdam

Heemschut Amsterdam is blij met deze uitspraak. Het bevestigt onze mening dat het hier om een monumentaal object uit de wederopbouw gaat. Mooi is om te zien dat er een succesvolle herbestemming heeft plaatsgevonden naar een sportschool, terwijl sloop eerst de enige oplossing leek. 

 

Uitspraak Raad van State, 15 maart 2017

 

Heemschut dossier KAV-garage Caltex

 

Foto: Erik Swierstra


U kunt Heemschut op diverse manieren helpen. Dit varieert van het lid worden tot zelf actie voeren voor erfgoed. Daarnaast kunt u Heemschut ook steunen door te schenken of na te laten. Dat kan rechtstreeks of via een gift of legaat aan onze steunstichting: www.heemschuthulpfonds.nl.

De beschermvrouwe van Heemschut is H.K.H. Prinses Beatrix

Erfgoedvereniging Heemschut

 Nieuwezijds Kolk 28
1012 PV Amsterdam
 020 622 52 92
 info@heemschut.nl

Volgt u ons al?

Copyright © 2023 Heemschut / AanZee.nl
Gegevens uit het donateurs- of ledenbestand worden niet zonder toestemming van donateurs of leden beschikbaar gesteld aan derden.