Nieuwsbericht

Heemschut blijft actief in Doel (B), nu bij de molen

Weer heeft Heemschut de Vlaamse overheid aangeschreven over zorgen die er bestaan rondom het dorp Doel, vlakbij de Antwerpse haven. Dit keer omdat een bouwplan de iconische molen zo ernstig bedreigd, dat gerust gesproken kan worden van een grove aantasting. De brasserie die in de molen vest, wil namelijk tegen de molen aan meerdere lagen bouwen.

Het bouwplan is van een soort dat het bijna niet voor te stellen is. Er is een plan ingediend om de huidige brasserie te slopen en rondom de molen een meerlaagse verdieping te bouwen waar het nieuwe restaurant moet komen. Hierdoor wordt de molen een annex en is de historische waarde vernietigd. De molen kan nooit meer maal- en draaivaardig worden. De zichtlijnen op de molen worden geweld aangedaan en de massa van de nieuwbouw maakt de molen tot een annex, terwijl dat nu juist omgekeerd is.

De iconische molen van Doel is op dit moment al sterk verwaarloosd, deze plannen zouden leiden tot een bijna onomkeerbare vernietiging van het monument. 

Alhoewel Heemschut vanwege de doelstellingen voornamelijk in Nederland actief is, droegen de erfgoedbeschermers het Vlaamse dorp Doel al eerder als geheel voor, voor de Europese lijst van de zeven meest bedreigde erfgoedlocaties van Europa van zusterorganisatie Europa Nostra. Die voordracht veroorzaakte veel media-aandacht en langzaam lijkt het tij te keren voor het dorp Doel, dat voor jarenlang met sloop werd bedreigd vanwege de uitbreidingen van de Antwerpse haven.

Nu richt de strijd zich op de karakteristieke molen van Doel. Heemschut heeft de overheid gevraagd de aangevraagde vergunning voor de nieuwbouw niet te verlenen. 

Het ingediende bouwplan, schets uit de aangevraagde vergunning.

U kunt Heemschut op diverse manieren helpen. Dit varieert van het lid worden tot zelf actie voeren voor erfgoed. Daarnaast kunt u Heemschut ook steunen door te schenken of na te laten. Dat kan rechtstreeks of via een gift of legaat aan onze steunstichting: www.heemschuthulpfonds.nl.

De beschermvrouwe van Heemschut is H.K.H. Prinses Beatrix

Erfgoedvereniging Heemschut

 Nieuwezijds Kolk 28
1012 PV Amsterdam
 020 622 52 92
 info@heemschut.nl

Volgt u ons al?

Copyright © 2024 Heemschut / AanZee.nl
Gegevens uit het donateurs- of ledenbestand worden niet zonder toestemming van donateurs of leden beschikbaar gesteld aan derden.