Nieuwsbericht

Heemschut en NKS nomineren middeleeuws kasteel Huize Rijswijk te Groessen voor 7 meest bedreigde lijst 2016 van Europa Nostra

Erfgoedvereniging Heemschut en NKS Kenniscentrum voor Kasteel en Buitenplaats hebben Huize Rijswijk te Groessen (gem. Duiven, Gelderland) genomineerd als een van de 7 Meest Bedreigde gebouwen of locaties 2016 van Europa. Dit programma is opgezet om bedreigd erfgoed te signaleren en  om burgers en private partijen te mobiliseren om  deze te redden. Europa Nostra, de pan-Europese organisatie voor erfgoedbescherming, runt het programma in samenwerking met de Europese InvesteringsBank en met de ondersteuning van de Europese Investeringsbank.

De nominatie is door Heemschut en de NKS Kenniscentrum voor Kasteel en Buitenplaats in juli 2015 bij Europa Nostra ingediend. Een team van internationaal vermaarde deskundigen op het gebied van archeologie, geschiedenis, architectuur, behoud en financiën, zal in november bijeenkomen om over de inzendingen te praten en tot een shortlist te komen. Eind 2015 zal de shortlist met 14 meest bedreigde erfgoederen bekend worden gemaakt. Het bestuur van Europa Nostra zal begin 2016 de 7 meest bedreigde selecteren.

 De reden voor nominatie is dat Heemschut en de NKS het niet van deze tijd vinden - en voor Europa ongekend - dat een snelweg door of vlak langs een middeleeuws kasteel gepland wordt. Ondanks toezeggingen door de Minister van Infrastructuur eind 2013 dat de mogelijkheden voor behoud worden onderzocht is er naar ons weten nog niets ondernomen om het bedreigde rijksmonument te redden. Het middeleeuwse huis is sterk in verval geraakt en vraagt onmiddellijk ingrijpen door eigenaar Rijkswaterstaat.


U kunt Heemschut op diverse manieren helpen. Dit varieert van het lid worden tot zelf actie voeren voor erfgoed. Daarnaast kunt u Heemschut ook steunen door te schenken of na te laten. Dat kan rechtstreeks of via een gift of legaat aan onze steunstichting: www.heemschuthulpfonds.nl.

De beschermvrouwe van Heemschut is H.K.H. Prinses Beatrix

Erfgoedvereniging Heemschut

 Nieuwezijds Kolk 28
1012 PV Amsterdam
 020 622 52 92
 info@heemschut.nl

Volgt u ons al?

Copyright © 2024 Heemschut / AanZee.nl
Gegevens uit het donateurs- of ledenbestand worden niet zonder toestemming van donateurs of leden beschikbaar gesteld aan derden.