Nieuwsbericht

Heemschut Gelderland luidt noodklok in Wageningen

Weer dreigt een opvallend monument in Wageningen te verdwijnen: Rijksmonument Nudenoord verkeerd in slechte staat. Heemschut Gelderland trekt samen op met Wageningen Monumentaal, het Cuypersgenootschap en de Historische Vereniging Oud Wageningen om het pand te behoeden voor verder verval of erger. Samen doen zij nu een dringend verzoek tot handhaving aan de gemeente.

Rottende kozijnen en dakgoten, zorgen om lekkages... Het rijksmonument aan de Lawickse Allee 71 in Wageningen dreigt ten prooi te vallen aan vandalisme en verkrotting. Het markante monument, beter bekend als buitenplaats “Nudenoord”, staat al jaren leeg. De gemeente onderneemt tot dusver weinig actie tot bescherming en behoud van het statige gebouw.

Heemschut maakt zich niet als enige zorgen om Nudenoord. Alle bovengenoemde partijen zijn op de een of andere wijze betrokken bij het Rijksmonument. Eerdere acties hebben echter nog niet tot maatregelen geleid. Daarom doet Heemschut nu samen met haar bondgenoten een dringende oproep aan de gemeente om te handhaven en de eigenaar te wijzen op de instandhoudingsplicht van het monument.

Lees hier de volledige brief aan de gemeente.

Over Nudenoord

De buitenplaats Huize Nudenoord werd in 1842 gebouwd (of grondig verbouwd) door de koopman Jacob Marcus Rosenik, op dat moment de grootste grondbezitter in Wageningen. Het pand betreft een gepleisterd neoclassicistisch herenhuis met omlijste ingang en driezijdig uitgebouwde erkers op Toscaanse zuiltjes.

 

Foto: G.J. Dukker (vervaardiger), Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed (Rechthebbende)


U kunt Heemschut op diverse manieren helpen. Dit varieert van het lid worden tot zelf actie voeren voor erfgoed. Daarnaast kunt u Heemschut ook steunen door te schenken of na te laten. Dat kan rechtstreeks of via een gift of legaat aan onze steunstichting: www.heemschuthulpfonds.nl.

De beschermvrouwe van Heemschut is H.K.H. Prinses Beatrix

Erfgoedvereniging Heemschut

 Nieuwezijds Kolk 28
1012 PV Amsterdam
 020 622 52 92
 info@heemschut.nl

Volgt u ons al?

Copyright © 2024 Heemschut / AanZee.nl
Gegevens uit het donateurs- of ledenbestand worden niet zonder toestemming van donateurs of leden beschikbaar gesteld aan derden.