Nieuwsbericht

Heemschut houdt herontwikkeling zuivelfabriek Eemlandia in de gaten

De leden van Heemschut's commissie Utrecht kijken met belangstelling naar de plannen voor de herontwikkeling van de rijksmonumentale zuivelfabriek Eemlandia in Bunschoten. Het indrukwekkende complex wordt na jaren leegstand eindelijk herontwikkeld, maar er zijn ook zorgen over de manier waarop.

In een brief naar de gemeente Bunschoten-Spakenburg uit Heemschut haar zorgen over de onduidelijkheid die er lijkt over het behoud van de cultuurhistorische waarden van het complex. De gemeente lijkt deze zorg volledig over te hebben gedragen aan de ontwikkelaar. Heemschut is daar bezorgd over, want het complex is uniek. Een meer sturende rol vanuit de gemeente had wat Heemschut betreft de voorkeur gehad.

De leden van de commissie Utrecht houden daarom de ontwikkelingen extra in de gaten en vraagt ook de gemeenteraad om hier kritisch op te zijn.

De fabriek Eemlandia is uit 1918. In 1928 werd het gebouw volledig door brand verwoest. Het werd vervolgens geheel herbouwd tot zuivelfabriek. De melkfabriek heeft tot aan de jaren 60 miljoenen liters melk van Bunschotense boeren en later ook die van boeren uit de rest van Eemland tot zuivelproducten verwerkt. In 1959 werd de fabriek overgenomen en in 1963 gesloten. Na 1945 begon de kaasproductie. De machines van de zuivelfabriek werden in de begintijd aangedreven met stoomkracht. Om die reden werd bij het gebouw een beepdbepalende schoorsteen gebouwd.

Zuivelfabriek Eemlandia. Foto: Wikimedia

U kunt Heemschut op diverse manieren helpen. Dit varieert van het lid worden tot zelf actie voeren voor erfgoed. Daarnaast kunt u Heemschut ook steunen door te schenken of na te laten. Dat kan rechtstreeks of via een gift of legaat aan onze steunstichting: www.heemschuthulpfonds.nl.

De beschermvrouwe van Heemschut is H.K.H. Prinses Beatrix

Erfgoedvereniging Heemschut

 Nieuwezijds Kolk 28
1012 PV Amsterdam
 020 622 52 92
 info@heemschut.nl

Volgt u ons al?

Copyright © 2024 Heemschut / AanZee.nl
Gegevens uit het donateurs- of ledenbestand worden niet zonder toestemming van donateurs of leden beschikbaar gesteld aan derden.