Nieuwsbericht

Heemschut is content met toezegging projectontwikkelaar voor behoud kunstwerk Barmhartige Samaritaan te Zwolle

Kunstwerk wordt binnenkort gedemonteerd en opgeslagen. Later krijgt het een plek aan de muur op de nieuwbouwlocatie.

In de zomer van 2015 zou het Weezenlanden Ziekenhuis in Zwolle gesloopt gaan worden. Eigenaar Isala liet weten voor het kunstwerk Barmhartige Samaritaan bij de ingang op de muur van de Verpleegsterflat geen bestemming te hebben in de nieuwbouw. Ze kon ook geen gegadigde vinden. Het alternatief werd sloop. Heemschut heeft toen aan de bel getrokken bij het ziekenhuis en bij de Zwolse gemeenschap of iemand de barmhartige Samaritaan wilde hebben. In de gemeenteraad werd door de lokale D66 afdeling vragen gesteld waarom het kunstwerk niet gered kon worden. Uiteindelijk toonden enkele kerkgenootschappen interesse.

Zoektocht nieuwe muur

Nu een jaar later de sloop van de zusterflat gepland staat, heeft de pojectontwikkelaar Novaform toegezegd zijn best te doen om het reliëf 'de barmhartige Zwollenaar' voor de stad te behouden. Na de demontage gaat het kunstwerk in depot bij de gemeente. Later komt het kunstwerk waarschijnlijk op zelfde plek terug. Na de bouw van woningen wordt volgens de projectontwikkelaar een muur gezocht waarin het kunstwerk terug kan komen. Dit wordt een verwijzing naar het ziekenhuisverleden.

Heemschut is content dat de ontwikkelaar zo zorgzaam met kunstwerk omgaat en hergebruikt wordt op de huidige plek ter inspiratie.

 

Berichtgeving RTV Oost, 22 juni 2016


U kunt Heemschut op diverse manieren helpen. Dit varieert van het lid worden tot zelf actie voeren voor erfgoed. Daarnaast kunt u Heemschut ook steunen door te schenken of na te laten. Dat kan rechtstreeks of via een gift of legaat aan onze steunstichting: www.heemschuthulpfonds.nl.

De beschermvrouwe van Heemschut is H.K.H. Prinses Beatrix

Erfgoedvereniging Heemschut

 Nieuwezijds Kolk 28
1012 PV Amsterdam
 020 622 52 92
 info@heemschut.nl

Volgt u ons al?

Copyright © 2024 Heemschut / AanZee.nl
Gegevens uit het donateurs- of ledenbestand worden niet zonder toestemming van donateurs of leden beschikbaar gesteld aan derden.