Nieuwsbericht

Heemschut presenteert boek over erfgoed en architectuur van plezier

Er is veel gebouwd en ontworpen alleen maar voor ons vermaak. Denk aan de Efteling, maar denk ook aan grotten in tuinen en parken en kiosken. Toch is veel van dit soort architectuur vogelvrij. Heemschut heeft hierover vandaag een boek gepresenteerd: 'Erfgoed van het vermaak'. Het is het tweede deel van de vernieuwde Heemschutreeks.

Het eerste exemplaar van het boek werd door Susan Lammers, directeur van de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed, in ontvangst genomen bij het iconische Ei van Barneveld. 

Zij sprak: "Onder de rijksmonumenten zijn er wel een aantal die een vermaaksfunctie hebben. Maar we kijken nog niet naar vermaak als apart onderdeel. Mogelijk interessant om te onderzoeken."

Met het uitbrengen van het boek vraagt Heemschut aandacht voor een categorie erfgoed waarvan veel nog niet gewaardeerd en beschermd is.

Iedereen in Nederland kent de Efteling. Het iconische sprookjesbos - een schepping van Anton Pieck en cineast Peter Reijnders - is sinds de jaren ’50 van de twintigste eeuw bezocht door miljoenen Nederlanders. Dat zal ook zo blijven, want de Efteling heeft in haar DNA dat het sprookje de basis is van het zich steeds vernieuwende amusementspark.

Toch zien we dat er bijna niets zo vergankelijk is als architectuur van het vermaak. Of het nu gaat om paviljoens van (wereld)tentoonstellingen, kiosken of bijzondere bruggen en grotten in parken en tuinen. Vaak al heel snel na de oplevering begint het verval.

In het boek 'Erfgoed van het vermaak' gaan de auteurs Wim Meulenkamp, Anton Nuijten en Karel Loeff dieper in op deze vorm van architectuur. In het boek nemen de auteurs de lezers mee in een bloemlezing langs de geschiedenis en de vormen van vermaaksarchitectuur. 

Bestellen
Het tweede deel van de Heemschutserie: 'Erfgoed van het vermaak' kost 10 euro (ex verzendkosten) en is vanaf nu hier te bestellen: klik hier.

Wie 'Erfgoed van het vermaak' samen koopt met het eerste deel van Heemschutserie over jong erfgoed (Post '65) krijgt korting: klik hier .

'Erfgoed van het vermaak' is deel twee in de Heemschutserie.

U kunt Heemschut op diverse manieren helpen. Dit varieert van het lid worden tot zelf actie voeren voor erfgoed. Daarnaast kunt u Heemschut ook steunen door te schenken of na te laten. Dat kan rechtstreeks of via een gift of legaat aan onze steunstichting: www.heemschuthulpfonds.nl.

De beschermvrouwe van Heemschut is H.K.H. Prinses Beatrix

Erfgoedvereniging Heemschut

 Nieuwezijds Kolk 28
1012 PV Amsterdam
 020 622 52 92
 info@heemschut.nl

Volgt u ons al?

Copyright © 2024 Heemschut / AanZee.nl
Gegevens uit het donateurs- of ledenbestand worden niet zonder toestemming van donateurs of leden beschikbaar gesteld aan derden.