Nieuwsbericht

Heemschut stapt naar de rechter om sloop Napoleonschuur tegen te houden

De commissie Zeeland van Heemschut is voornemens naar de rechter te stappen in een laatste poging om te voorkomen dat de gemeente Schouwen-Duiveland de Napoleonschuur in Scharendijke sloopt. Het is vreemd dat Schouwen-Duiveland een gemeentelijk monument wil slopen, terwijl een initiatiefgroep een plan heeft om de 250-jaar oude schuur te restaureren.

De gemeente Schouwen-Duiveland stelde vorige week dat de schuur te vervallen is om te redden. Volgens de gemeente zou het plan van voor de redding van de schuur niet voldoen aan de door de gemeente gestelde voorwaarden. Die plannen zouden niet concreet genoeg zijn en er zou vooral te weinig zicht zijn op toekomstige exploitatie.

Heemschut bestrijdt dat. De schuur zou wel nog opgeknapt en geëxploiteerd kunnen worden. In het reddingsplan staat onder meer dat met behulp van stempels of steunpalen verdere verpaupering moet worden voorkomen. In de opgeknapte schuur zouden vervolgens flexibele werkplekken kunnen komen, met een theetuin.

Heemschut roept de gemeente per brief op om de sloop drie maanden uit te stellen en nog een keer in gesprek te gaan met de initiatiefnemers van het reddingsplan. Als de organisatie voor morgenmiddag 17.00 uur geen antwoord heeft ontvangen van de gemeente, volgt de stap naar de rechter. 


U kunt Heemschut op diverse manieren helpen. Dit varieert van het lid worden tot zelf actie voeren voor erfgoed. Daarnaast kunt u Heemschut ook steunen door te schenken of na te laten. Dat kan rechtstreeks of via een gift of legaat aan onze steunstichting: www.heemschuthulpfonds.nl.

De beschermvrouwe van Heemschut is H.K.H. Prinses Beatrix

Erfgoedvereniging Heemschut

 Nieuwezijds Kolk 28
1012 PV Amsterdam
 020 622 52 92
 info@heemschut.nl

Volgt u ons al?

Copyright © 2024 Heemschut / AanZee.nl
Gegevens uit het donateurs- of ledenbestand worden niet zonder toestemming van donateurs of leden beschikbaar gesteld aan derden.