Nieuwsbericht

Heemschut steunt protest tegen sloop kapel Universiteit van Lille (Fr)

Erfgoedvereniging Heemschut steunt het protest tegen de sloop van de kapel Saint Joseph, van de Katholieke Universiteit van Lille (Frankrijk). De erfgoedorganisatie vind het onbegrijpelijk dat juist een Katholieke universiteit zijn erfgoed wil slopen, en de stad Lille daar mee instemt.

De kapel werd in 1887 gebouwd in ne0-byzantijnse stijl en gelegen inde wijk Vauban van de stad Lille. De universiteit wil op de locatie nieuwebouw ontwikkelen. Pogingen bij het Franse ministerie van Cultuur om de kapel een beschermde status te geven mislukten. Dat maakte de weg vrij voor de stad en de universiteit hun plannen door te zetten.

Urgence Patrimoine
Het verzet tegen de sloop wordt geleid door Alexandra Sobszak-Romanski. De directrice van het tijdschrift la Gazette du Patrimoine (de Erfgoedkrant) startte ene camapgne en voerde een rechtszaak. Alexandra richtte via facebook een nieuwe beweging op, Urgence Patrimoine (Erfgoed in Nood) die in een recordtijd driehonderd betalende leden telt.

Burgerinitiatieven
Heemschut ondersteunt de oprichting van dergelijke burgerinitiatieven in het buitenland. “hoewel Nederland als werkgebied in onze statuten staat, begeven we ons met adhesiebetuigingen aan andere organisaties ook de grens over. We hechten belang aan bewustwording bij overheden, eigenaren en ontwikkelaars. We zien dat erfgoed en de leefomgeving op veel plekken zwaar onder druk staan, ook in het buitenland.”, aldus Karel Loeff, directeur van Heemschut.

Heemschut is met bijna 5000 leden en een historie die teruggaat tot 1911 een van de oudste en grootste erfgoedbewegingen in Europa. “na 110 jaar staat Heemschut gelukkig nog steeds volop voor het belang waarvoor ze eens werd opgericht. Dat is zeldzaam, en we hopen dan ook dat in de ons omringende landen kleine en nieuwe initiatieven leiden to succesvolle behoudsacties”, aldus Loeff. Deze kleine bewegingen en organisaties worden waar mogelijk dan ook door Heemschut gesteund.

De kapel Saint Joseph, van de Katholieke Universiteit van Lille. Foto: Wikimedia

U kunt Heemschut op diverse manieren helpen. Dit varieert van het lid worden tot zelf actie voeren voor erfgoed. Daarnaast kunt u Heemschut ook steunen door te schenken of na te laten. Dat kan rechtstreeks of via een gift of legaat aan onze steunstichting: www.heemschuthulpfonds.nl.

De beschermvrouwe van Heemschut is H.K.H. Prinses Beatrix

Erfgoedvereniging Heemschut

 Nieuwezijds Kolk 28
1012 PV Amsterdam
 020 622 52 92
 info@heemschut.nl

Volgt u ons al?

Copyright © 2022 Heemschut / AanZee.nl
Gegevens uit het donateurs- of ledenbestand worden niet zonder toestemming van donateurs of leden beschikbaar gesteld aan derden.