Nieuwsbericht

Heemschut steunt strijd voor behoud militair erfgoed Leusden

Gebieden oostelijk van Zeist en rond Austerlitz zijn al sinds de tijd van Napoleon gebruikt voor militaire doeleinden. De schietbaan op de Leusderheide kreeg in 1925 de eerste gebouwen. Er werd onder andere een wachtlokaal opgetrokken evenals een eenvoudige barak, die qua ontwerp en model later model stond voor de barakken van kamp Amersfoort. Deze zijn gesloopt, maar het wachtlokaal van de schietbaan op de Leusderheide is dit lot bespaard gebleven.

Het nog steeds in gebruik zijnde militair erfgoed - eigendom van het Rijksvastgoedbedrijf - wordt nog altijd gebruikt door Defensie. Een goede registratie van cultuurhistorische waarden van hun gebouwen en terreinen behoort niet per definitie tot hun taak. De stichting Usine bepleit de instandhouding van de nog bestaande gebouwen op de Leusderheide. Heemschut Utrecht steunt dit initiatief. De gemeente Leusden is vooralsnog niet zover en stelt als voorwaarde, dat de eigenaren akkoord dienen te zijn met een aanwijzing tot gemeentelijk monument.


U kunt Heemschut op diverse manieren helpen. Dit varieert van het lid worden tot zelf actie voeren voor erfgoed. Daarnaast kunt u Heemschut ook steunen door te schenken of na te laten. Dat kan rechtstreeks of via een gift of legaat aan onze steunstichting: www.heemschuthulpfonds.nl.

De beschermvrouwe van Heemschut is H.K.H. Prinses Beatrix

Erfgoedvereniging Heemschut

 Nieuwezijds Kolk 28
1012 PV Amsterdam
 020 622 52 92
 info@heemschut.nl

Volgt u ons al?

Copyright © 2024 Heemschut / AanZee.nl
Gegevens uit het donateurs- of ledenbestand worden niet zonder toestemming van donateurs of leden beschikbaar gesteld aan derden.