Nieuwsbericht

Heemschut uit zorgen over trage aanwijzing wederopbouwmonumenten

Erfgoedvereniging Bond Heemschut is blij met de deze week toegekende rijksmonumentale status voor Het Evoluon in Eindhoven, maar is bezorgd over snelheid waarmee op dit moment belangrijke wederopbouwmonumenten worden beschermd. Dit kan en moet sneller.

Het Evoluon in Eindhoven is door de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed, namens de Minister van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap, Ingrid van Engelshoven, op 21 februari aangewezen als rijksmonument. De ‘Vliegende schotel’ is een icoon uit de wederopbouwperiode (1940-1965) en is nu via de rijksmonumentale status beschermd.  

“Het Evoluon hebben wij in 2007 al genoemd als icoon. Vervolgens is dit monument  in 2013 geplaatst op de lijst ‘Beschermingsprogramma wederopbouw 1959-1965’. Toen is ook al besloten dat alle 90 gebouwen op die lijst rijksmonumenten moeten worden. Helaas is een groot deel nog steeds geen officieel monument ”, aldus Heemschutdirecteur Karel Loeff.

Heemschut roept de minister dan ook op om de rest van de lijst sneller te beschermen.  In Nederland wordt de term wederopbouw gebruikt voor architectuur en woonuitbreidingen na de Tweede Wereldoorlog tot 1965. Kenmerkend voor deze tijd is het experimenteren met een industriële aanpak van het bouwen. Heemschut zet zich al lange tijd in voor waardering en bescherming van gebouwen uit deze periode.


U kunt Heemschut op diverse manieren helpen. Dit varieert van het lid worden tot zelf actie voeren voor erfgoed. Daarnaast kunt u Heemschut ook steunen door te schenken of na te laten. Dat kan rechtstreeks of via een gift of legaat aan onze steunstichting: www.heemschuthulpfonds.nl.

De beschermvrouwe van Heemschut is H.K.H. Prinses Beatrix

Erfgoedvereniging Heemschut

 Nieuwezijds Kolk 28
1012 PV Amsterdam
 020 622 52 92
 info@heemschut.nl

Volgt u ons al?

Copyright © 2023 Heemschut / AanZee.nl
Gegevens uit het donateurs- of ledenbestand worden niet zonder toestemming van donateurs of leden beschikbaar gesteld aan derden.