Nieuwsbericht

Heemschut vraagt aandacht bij herontwikkeling oude meelfabriek Leeuwen

Aan de Waaldijk is tussen een aantal oude fabriekscomplexen een fraai onderdeel van een oude meelfabriek uit 1900 aanwezig. Deze bedrijfsactiviteiten gelegen aan de zogenaamde strang van de rivier de Waal gaven de ontwikkeling weer van ambacht naar industriƫle bedrijvigheid van rond 1900. De bedrijven vestigden zich daar om aan- en afvoer van hun producten per schip mogelijk te maken. Zo waren er rond 1900 een scheepswerf, later houthandel met zagerijen, een groot boerenbondsgebouw (de Klef) en een meelfabriek (de Waal) gevestigd. Ook staan er enkele bijzondere kraanbanen; nu rijksmonument. Het gehele gebied kenmerkt zich al enkele tientallen jaren door leegstand of extensief magazijngebruik. Er zijn verschillende plannen om het gebied te ontwikkelen voor woningbouw. Heemschut Gelderland vindt dat een tweetal historisch waardevolle gebouwen in deze plannen betrokken dienen te worden.

Voor de Klef zijn plannen met naast gelegen woningbouw ontwikkeld. Voor de meelfabriek, waarvoor Heemschut al 2014 aandacht vroeg, zijn voor zover bekent nog geen plannen. Het oude bakstenen gebouw met vier verdiepingen uit 1900 is voor een groot deel aan het oog onttrokken door een grote uitbreiding die dertig jaar geleden is opgetrokken in de bekende plaatwerk fabrieksconstructie. Thans staat het gebouw al meer dan twintig jaar leeg en wacht op woningbouwplannen die in ontwikkeling zijn. Heemschut, mede ondersteund door Stichting Industrieel Erfgoed Gelderland-Flevoland, heeft aan de gemeente West Maas en Waal verzocht om een waardenstelling voor het oude deel van de fabriek te laten maken. Het oude industriële monument zou na sloop van de  ontsierende metalen aanbouwen de glorie van weleer kunnen krijgen. Bij inpassing van de plannen voor nieuwbouw zou de geschiedenis aan de Waaldijk met het behoud en herbestemming van enkele oude waardevolle bedrijfscomplexen een flink stuk meerwaarde krijgen.


U kunt Heemschut op diverse manieren helpen. Dit varieert van het lid worden tot zelf actie voeren voor erfgoed. Daarnaast kunt u Heemschut ook steunen door te schenken of na te laten. Dat kan rechtstreeks of via een gift of legaat aan onze steunstichting: www.heemschuthulpfonds.nl.

De beschermvrouwe van Heemschut is H.K.H. Prinses Beatrix

Erfgoedvereniging Heemschut

 Nieuwezijds Kolk 28
1012 PV Amsterdam
 020 622 52 92
 info@heemschut.nl

Volgt u ons al?

Copyright © 2024 Heemschut / AanZee.nl
Gegevens uit het donateurs- of ledenbestand worden niet zonder toestemming van donateurs of leden beschikbaar gesteld aan derden.