Nieuwsbericht

Heemschut vraagt met spoed monumentenstatus aan voor uniek huis Uithoorn

In Uithoorn heeft de commissie Noord-Holland met spoed de monumentenstatus aangevraagd voor het woonhuis Thamerlaan 14. Dit unieke woonhuis uit 1911, gebouwd volgens de Amsterdamse School-stijl, dreigt gesloopt te worden, terwijl het waarschijnlijk het eerste woonhuis ontwerp van Michel de Klerk is. De Klerk zou later grote bekendheid verwerven als architect en ontwierp onder meer het huidige museum Het Schip (Amsterdamse School Museum over kunst, architectuur en huisvesting) in Amsterdam.

Op de huizenverkoopwebsite Funda.nl wordt sinds enige tijd het perceel Thamerlaan 14 te koop aangeboden als bouwperceel. Voor die plannen moet de huidige woning worden gesloopt.

Heemschut maakt zich ernstig zorgen over deze sloopplannen, want deze woning is dus een werk van architect Michel de Klerk. Deze architect was een van de grondleggers van de Amsterdamse School. De Klerk heeft onder meer in Amsterdam Museum Het Schip aan het Spaarndammerplantsoen ontworpen. Dit is waarschijnlijk zijn eerste ontwerp voor een woonhuis. 

Lees hier meer over de woning bij Wendingen

De woning aan het perceel Thamerlaan 14 heeft een onderhoudsachterstand. Maar het ontwerp is van een dermate kwaliteit dat behoud absoluut moet worden nagestreefd en sloop zeker tegengehouden moet worden, zo meent de commissie Noord-Holland. 

Met bovenstaande argumenten heeft Heemschut daarom vorige week het college van B en W van de gemeente Uithoorn verzocht over te gaan tot aanwijzing tot gemeentelijk monument. Gezien de ernst van de bedreiging heeft Heemschut de gemeente gevraagd dit met de grootst mogelijke spoed te doen.

 

 Een van de ontwerpen van de woning. (Foto: Wendingen)


U kunt Heemschut op diverse manieren helpen. Dit varieert van het lid worden tot zelf actie voeren voor erfgoed. Daarnaast kunt u Heemschut ook steunen door te schenken of na te laten. Dat kan rechtstreeks of via een gift of legaat aan onze steunstichting: www.heemschuthulpfonds.nl.

De beschermvrouwe van Heemschut is H.K.H. Prinses Beatrix

Erfgoedvereniging Heemschut

 Nieuwezijds Kolk 28
1012 PV Amsterdam
 020 622 52 92
 info@heemschut.nl

Volgt u ons al?

Copyright © 2024 Heemschut / AanZee.nl
Gegevens uit het donateurs- of ledenbestand worden niet zonder toestemming van donateurs of leden beschikbaar gesteld aan derden.