Nieuwsbericht

Heemschut vraagt monumentenstatus aan voor Het Noordik Vroomshoop

‘Als goed voorbeeld van een naoorlogse technische school heeft het gebouw een duidelijke architectuur- en cultuurhistorische betekenis. Tevens valt het gebouw op door haar vrij gaaf behouden karakter.’ Zo typeren Bond Heemschut en het Cuypersgenootschap het gebouw van de Christelijke Scholengemeenschap Het Noordik in Vroomshoop. Onlangs verzochten de erfgoedorganisaties de gemeente Twenterand een aanwijzingsprocedure te starten om het gebouw op de gemeentelijke monumentenlijst te plaatsen. De Oudheidkundige Vereniging Den Ham/Vroomshoop ondersteunt het verzoek.

De afgelopen jaren heeft Maarten de Graad als bouwhistoricus onafhankelijk onderzoek gedaan naar lagere technische scholen uit de periode 1945-1968. Uit dit onderzoek is gebleken dat in Nederland in die periode ongeveer 170 technische scholen zijn gebouwd. Van deze 170 zijn nog ongeveer 50 complete complexen met theorievleugel en praktijklokalen over. De resterende 120 complexen zijn geheel of gedeeltelijk gesloopt. Wel zijn de meeste complexen in de jaren '60 en '70 uitgebreid vanwege de ‘Mammoetwet’.

Zo’n 30 complexen zijn oorspronkelijk gebouwd als een hoofdgebouw van twee bouwlagen met een kap en een éénlaagse praktijkvleugel. Hiervan zijn er in totaal nog maar 6 over, waarvan het gebouw in Vroomshoop er één is, aldus Maarten de Graad die zijn bevindingen deelde met Bond Heemschut.

Het oorspronkelijke L-vormige complex in Vroomshoop uit 1952 ontworpen in een traditionele bouwstijl is meerdere malen uitgebreid (ong. 1960, ong. 1965 en jaren '90). Het interieur van het hoofdgebouw lijkt nog origineel met leistenen vloeren in de hal en betegelde vloeren in gangen, het authentieke meerkleurige van de lambriseringen in de gangen, de hal en het noodtrappenhuis. Ook de aanwezigheid van de sgrafitto (1952) van de bekende Enschedese kunstenaar Hans Morselt (1929-2014) in één van de gangen en het gebrandschilderde raam (1952) in de entreehal van de voormalige directeur van de AKI Bram Middelhoek (1906-1968) passen bij het tijdsbeeld van het gebouw.

Landelijk zijn er nog maar 9 voorbeelden van lagere technische scholen met latere herkenbare uitbreidingen van betekenis. Dit is ook het geval bij het schoolcomplex in Vroomshoop. Reden voor Bond Heemschut en het Cuypersgenootschap om de gemeente Twenterand te vragen dit complex op de gemeentelijk monumentenlijst te plaatsen


U kunt Heemschut op diverse manieren helpen. Dit varieert van het lid worden tot zelf actie voeren voor erfgoed. Daarnaast kunt u Heemschut ook steunen door te schenken of na te laten. Dat kan rechtstreeks of via een gift of legaat aan onze steunstichting: www.heemschuthulpfonds.nl.

De beschermvrouwe van Heemschut is H.K.H. Prinses Beatrix

Erfgoedvereniging Heemschut

 Nieuwezijds Kolk 28
1012 PV Amsterdam
 020 622 52 92
 info@heemschut.nl

Volgt u ons al?

Copyright © 2024 Heemschut / AanZee.nl
Gegevens uit het donateurs- of ledenbestand worden niet zonder toestemming van donateurs of leden beschikbaar gesteld aan derden.