Nieuwsbericht

Heemschut vraagt monumentenstatus aan voor voormalig Wehrmachtsheim van de Atlantikwall in Hoek van Holland

Heemschut heeft de status van gemeentelijk monument aangevraagd voor het zogenaamde Jagershuis aan de Badweg 1 in Rotterdam-Hoek van Holland. Dat verzoek werd gedaan in samenwerking met Historisch Genootschap Roterodamum en Het Cuypersgenootschap. Het Jagershuis staat op de nominatie om te worden gesloopt voor de bouw van een appartementencomplex

Het huidige restaurant het Jagershuis heeft naar de mening van de erfgoedorganisaties grote waarde als militair erfgoed. Het is in 1942 door de Duitse bezetter gebouwd als ‘Wehrmachtsheim’, eetlokaal voor soldaten, en maakt onderdeel uit van het militaire complex van de Atlantikwall. Het vormt daarmee een onlosmakelijk deel van een stelsel oorlogsbouwwerken dat van groot belang is voor de Nederlandse geschiedenis.

Het bakstenen pand heeft een eigen karakter, dat afwijkt van de grotere betonnen militaire bouwwerken in Hoek van Holland. Het is gebouwd in een functioneel-militaire sobere stijl die kenmerkend is voor militaire bouwwerken. Naast het gebouw ligt nog een origineel betonnen waterbassin.

Heemschut, Roterodamum en het Cuypersgenootschap zijn van mening dat het gebouw als bijzonder onderdeel van de Atlantikwall behouden moet blijven. Het huidige toepasselijke gebruik als restaurant kan daarbij worden gecontinueerd en nieuwbouw kan ook in de nabijheid plaatsvinden.

Inmiddels is er op internet ook een petitie gestart voor het behoud van het Jagershuis:

https://secure.avaaz.org/nl/community_petitions/Gemeente_Hoek_van_holland._Behoud_Het_Jagershuis_Hoek_van_holland/?tXVaJnb

 


U kunt Heemschut op diverse manieren helpen. Dit varieert van het lid worden tot zelf actie voeren voor erfgoed. Daarnaast kunt u Heemschut ook steunen door te schenken of na te laten. Dat kan rechtstreeks of via een gift of legaat aan onze steunstichting: www.heemschuthulpfonds.nl.

De beschermvrouwe van Heemschut is H.K.H. Prinses Beatrix

Erfgoedvereniging Heemschut

 Nieuwezijds Kolk 28
1012 PV Amsterdam
 020 622 52 92
 info@heemschut.nl

Volgt u ons al?

Copyright © 2024 Heemschut / AanZee.nl
Gegevens uit het donateurs- of ledenbestand worden niet zonder toestemming van donateurs of leden beschikbaar gesteld aan derden.