Nieuwsbericht

Heemschut wil monumentenstatus voor gebouw Theo Bosch op Binnengasthuisterrein Amsterdam

Heemschut Amsterdam heeft het Dagelijks bestuur van stadsdeel Centrum gevraagd het UvA Service & Informatiecentrum, een ontwerp van architect Theo Bosch, aan te wijzen als gemeentelijk monument om te voorkomen dat het gebouw wordt gesloopt. Het gebouw wordt bedreigd door de herontwikkeling van het Binnengasthuisterrein voor de Universiteit van Amsterdam.

Het paviljoenachtige gebouw is in 1993-1995 gebouwd als uitbreiding van het Administratiegebouw. Het door de vorm opvallende, maar door de omvang bescheiden gebouw heeft een ovale plattegrond met glazen gevels die op de bovenste laag iets uitkragen. Met het openbaar maken van het Binnengasthuisterrein ten behoeve van de Universiteit werd ernaar gestreefd een plein aan de stad toe te voegen. Het gebouw is typerend voor de architectuur van Bosch, o.a. bekend van het P.C. Hoofthuis – ook voor de UvA – en woongebouw het Pentagon in de Nieuwmarktbuurt.

Zie ook de update over het gebouw van maart 2021:
https://www.heemschut.nl/nieuws/actueel/bericht/heemschut-blijft-pleiten-voor-behoud-van-het-gebouw-van-theo-bosch-op-binnengasthuisterrein-amsterdam

HuisvestingsOntwikkeling van de UvA wilde het gebouw aanvankelijk slopen ten behoeve van betere loop/fietsrouten en zichtlijnen; inmiddels wil men echter op het plein tegenover de toekomstige Universiteitsbibliotheek een geheel nieuw bouwvolume realiseren als onderwijsbalie. Dat gaat niet alleen ten koste van de openbare ruimte, maar ook van het toevoegen van groen.

Het belangrijkste bezwaar van Heemschut is echter dat dit bouwtechnisch goede en karakteristieke gebouw, juist uitermate geschikt voor de nieuwe functie, gesloopt wordt.  Daarmee gaat een iconisch gebouw van deze voor Amsterdam verdienstelijke architect, waarmee ooit de herontwikkeling van het Universiteitskwartier is begonnen, voor de stad verloren.


U kunt Heemschut op diverse manieren helpen. Dit varieert van het lid worden tot zelf actie voeren voor erfgoed. Daarnaast kunt u Heemschut ook steunen door te schenken of na te laten. Dat kan rechtstreeks of via een gift of legaat aan onze steunstichting: www.heemschuthulpfonds.nl.

De beschermvrouwe van Heemschut is H.K.H. Prinses Beatrix

Erfgoedvereniging Heemschut

 Nieuwezijds Kolk 28
1012 PV Amsterdam
 020 622 52 92
 info@heemschut.nl

Volgt u ons al?

Copyright © 2023 Heemschut / AanZee.nl
Gegevens uit het donateurs- of ledenbestand worden niet zonder toestemming van donateurs of leden beschikbaar gesteld aan derden.