Nieuwsbericht

Heemschut Zuid-Holland maakt zich hard voor Rotterdamse brandgrens

Nieuwbouwplannen voor het Rotterdamse Zomerhofkwartier dreigen de eigenheid van de Agniesebuurt, en zo ook de monumentale brandgrens, aan te tasten. Heemschut Zuid-Holland roept de gemeente op voorzichtig om te gaan met deze unieke cultuurhistorische plek: wijzig de plannen nu het nog kan.

De plannen voor het Zomherhofkwartier – moderniserend ZOHO genoemd – zijn ingrijpend. Het grootstedelijk beeld overheerst in de plannen: de toekomstige bebouwing zal fors hoger worden dan de huidige situatie. De geschiedenis die hier op zoveel manieren in het straatbeeld verpakt zit, wordt tenietgedaan. Heemschut waarschuwt dat de historische gelaagdheid die Rotterdam rijk is, zo dreigt te verdwijnen.

Brandgrens

Het ZOHO-plangebied loopt bovendien langs de monumentale brandgrens van Rotterdam. Aan weerszijden van de Teilingerstraat en de Almondestraat zijn de verschillende tijdlagen af te lezen: door een zichtbare confrontatie tussen de vooroorlogse- en naoorlogse bouwstijlen laat de Rotterdamse geschiedenis zich op unieke wijze zien. In de nieuwe plannen wordt dit bijzondere stukje cultuurhistorie onvoldoende gerespecteerd.

Post-65

Heemschut maakt zich vooral zorgen om de panden aan de ‘nieuwe kant’ van de brandgrens. Hier staan enkele gebouwen in de categorie Post-65 architectuur met unieke cultuurhistorische waarde. Zoals het pand op de hoek van de Teilingerstraat en de Vijverhofstraat. Oorspronkelijk was dit het bedrijfspand van de firma Kramer en Röder. Nu doet het gebouw dienst als school. Volgens Heemschut verdient dit pand monumentale bescherming en een plek op de Post-65 lijst van RCE.

 

De gemeente Rotterdam is goed op de hoogte van de cultuurhistorische waarde van dit bijzondere stukje stad. In 2019 accepteerde het College de adviezen van de cultuurhistorische verkenning ZOHO als richtinggevend voor vernieuwing en verbetering. Heemschut Zuid-Holland betreurt het dat hiervan weinig is terug te zien in de huidige plannen.

 

Lees hier de volledige zienswijze van de commissie

Lees meer over de geschiedenis van het Zomerhofkwartier

Lees meer over de geschiedenis van het bedrijfspand Kramer en Röder


U kunt Heemschut op diverse manieren helpen. Dit varieert van het lid worden tot zelf actie voeren voor erfgoed. Daarnaast kunt u Heemschut ook steunen door te schenken of na te laten. Dat kan rechtstreeks of via een gift of legaat aan onze steunstichting: www.heemschuthulpfonds.nl.

De beschermvrouwe van Heemschut is H.K.H. Prinses Beatrix

Erfgoedvereniging Heemschut

 Nieuwezijds Kolk 28
1012 PV Amsterdam
 020 622 52 92
 info@heemschut.nl

Volgt u ons al?

Copyright © 2024 Heemschut / AanZee.nl
Gegevens uit het donateurs- of ledenbestand worden niet zonder toestemming van donateurs of leden beschikbaar gesteld aan derden.