Nieuwsbericht

Hoe bescherm je het vermaakserfgoed?

Tientallen belangstellenden kwamen vrijdag in familiepretpark De Waarbeek in Hengelo bijeen om te praten over vermaaksarchitectuur en de bijzondere aspecten daarvan. De succesvolle kennisbijeenkomst werd georganiseerd door Erfgoedvereniging Bond Heemschut in samenwerking met de Donderberggroep.

Want vermaaksarchitectuur lijkt over het hoofd gezien in de erfgoedwereld. Onder vermaaksarchitectuur wordt alles geschaard dat is ontworpen ter vermaak. Daarbij kan worden gedacht aan een follie (een bouwwerk dat met opzet nutteloos of bizar is), een achtbaan of zelfs een kermisattractie. 

In een boeiende dag werden de gasten meegenomen in een bijzondere reis in de ontstaangeschiedenis van vermaaksarchitectuur. De plek was niet met toeval gekozen: in de Waarbeek staat een rodelbaan uit 1930 en dat is waarschijnlijk de oudste achtbaan van Europa. Maar die rodelbaan is onbeschermd en het is aan de welwillende inzet van de eigenaar dat deze baan nog steeds haar rondjes rijdt. Verder staat De Waarbeek vol met klassieke attracties die, ondanks de leeftijd, nog dagelijks worden ingezet voor het vermaak.

Dat dit soort unieke attracties beschermd moeten worden, leek op de dag zelf geen vraag voor de bezoekers. Het antwoord luidde een volmondig 'ja'. Het is echter makkelijker gezegd dan gedaan, want een goede inventarisatie van vermaaksarchitectuur ontbreekt en bescherming is er op dit moment niet. Daarmee is ook geen duidelijk antwoord op de vraag hoe dit soort architectuur beschermd moet gaan worden.

Over een jaar komen de aanwezigen van Heemschut en de Donderberggroep weer bij elkaar, dan moeten er eerste stappen zijn gezet.


U kunt Heemschut op diverse manieren helpen. Dit varieert van het lid worden tot zelf actie voeren voor erfgoed. Daarnaast kunt u Heemschut ook steunen door te schenken of na te laten. Dat kan rechtstreeks of via een gift of legaat aan onze steunstichting: www.heemschuthulpfonds.nl.

De beschermvrouwe van Heemschut is H.K.H. Prinses Beatrix

Erfgoedvereniging Heemschut

 Nieuwezijds Kolk 28
1012 PV Amsterdam
 020 622 52 92
 info@heemschut.nl

Volgt u ons al?

Copyright © 2024 Heemschut / AanZee.nl
Gegevens uit het donateurs- of ledenbestand worden niet zonder toestemming van donateurs of leden beschikbaar gesteld aan derden.