Nieuwsbericht

Huis Ivicke voorgedragen voor lijst 'zeven meest bedreigde monumenten van Europa’

Heemschut maakt zich al jaren druk over de slechte staat waarin rijksmonument Huis Ivicke te Wassenaar verkeert. Eigenaar Ronnie van der Putte negeert alle acties van Heemschut en Gemeente Wassenaar en laat het huis steeds verder verkrotten. Als laatste wanhoopskreet draagt Heemschut het huis voor de Europa Nostra '7 most endagered sites' lijst voor.

Al twee keer eerder is er op de site nieuws verschenen over het bedreigde rijksmonument Huis Ivicke. Het vervallen landhuis is in handen van de beruchte vastgoedondernemer Ronnie van der Putte, die reeds meerdere Nederlandse rijksmonumenten heeft laten verwaarlozen. Al in januari 2017 nam Heemschut contact op met gemeente Wassenaar over het huis. Heemschut verzocht de gemeente om de eigenaar van Ivicke te schrijven en te dwingen om maatregelen te nemen. Gemeente Wassenaar ging vervolgens met Van der Putte in gesprek, maar dit leverde niks op. Een jaar later, in januari 2018, werd opnieuw een brief gestuurd naar Van der Putte, waarin gemeente Wassenaar aankondigde over te gaan tot het inzetten van bestuurlijke dwangmiddelen. Nu, anderhalf jaar later, is er nog steeds niks gebeurd aan de onderhoud van het huis. Heemschut heeft besloten om over te gaan tot een laatste ‘wanhoopskreet’: Huis Ivicke is voorgedragen voor de Europa Nostra lijst van de ‘zeven meest bedreigde monumenten van Europa’. Directeur Karel Loeff over de nominatie: “Of Europese aandacht helpt de eigenaar te bewegen het monument te restaureren, weet ik niet, maar de nominatie levert in ieder geval publiciteit op. Meer kunnen we niet doen”.  

Europa Nostra zal in maart 2020 uit alle genomineerden de ‘7 most endagered sites’ van Europa kiezen. Wanneer Huis Ivicke op de lijst wordt geplaatst, zal dit een katalysator zijn voor andere acties.


U kunt Heemschut op diverse manieren helpen. Dit varieert van het lid worden tot zelf actie voeren voor erfgoed. Daarnaast kunt u Heemschut ook steunen door te schenken of na te laten. Dat kan rechtstreeks of via een gift of legaat aan onze steunstichting: www.heemschuthulpfonds.nl.

De beschermvrouwe van Heemschut is H.K.H. Prinses Beatrix

Erfgoedvereniging Heemschut

 Nieuwezijds Kolk 28
1012 PV Amsterdam
 020 622 52 92
 info@heemschut.nl

Volgt u ons al?

Copyright © 2024 Heemschut / AanZee.nl
Gegevens uit het donateurs- of ledenbestand worden niet zonder toestemming van donateurs of leden beschikbaar gesteld aan derden.