Nieuwsbericht

Kaag en Braassem wil gemeentelijke monumenten schrappen

Het college van B en W van de gemeente Kaag en Braassem wil af van de gemeentelijke monumentenlijst. Dat staat in een voorstel aan de gemeenteraad. Het college stelt dat de monumentenlijst kosten en belemmeringen voor de eigenaren van de monumenten met zich meebrengt. Heemschut is zeer geschrokken van het plan en komt samen met het Cuypersgenootschap in het verweer.

De lijst van gemeentelijke monumenten moet plaatsmaken voor een systeem met karakteristieke gebouwen en gebieden. In dat systeem is het niet langer de gemeente die dingen bepaalt, maar kunnen de partijen samen tot een oplossing komen, zo stelt het college van B en W. 

Heemschut is verbijsterd. Leo Dubbelaar van de commissie Zuid-Holland vreest dan ook dat het erfgoed veel meer zal worden gesloopt dan wel aangetast door het nu voorgestelde beleid. „Bijvoorbeeld door monumentale onderdelen weg te halen of het pand met nieuwe materialen te vernaggelen. De charme van een oud pand is ook het materiaal waarmee het is opgebouwd. Volgende week maandag, wanneer raadsleden het voorstel bespreken, willen we dan ook komen inspreken. En wanneer de plannen worden doorgezet, zullen we daar zeker bezwaar tegen aantekenen.”

Heemschut ziet meer in een beter systeem met gemeentelijke monumenten. Een systeem dat de panden beschermt en het eigenaren niet moeilijk maakt. „Door met ze mee te denken, is veel mogelijk. En als gemeenten zich via de provincie aansluiten bij het Nationale Restauratiefonds kan tegen een lage rente de restauratie of verduurzaming van een pand worden gefinancierd”, zo stelt hij in het Leidsch Dagblad.

Heemschut roept de gemeenteraad op het plan niet door te zetten en het voorstel van het college af te wijzen. 

Sluis met brug in Roelofarendsveen. Nu nog een gemeentelijk monument...

U kunt Heemschut op diverse manieren helpen. Dit varieert van het lid worden tot zelf actie voeren voor erfgoed. Daarnaast kunt u Heemschut ook steunen door te schenken of na te laten. Dat kan rechtstreeks of via een gift of legaat aan onze steunstichting: www.heemschuthulpfonds.nl.

De beschermvrouwe van Heemschut is H.K.H. Prinses Beatrix

Erfgoedvereniging Heemschut

 Nieuwezijds Kolk 28
1012 PV Amsterdam
 020 622 52 92
 info@heemschut.nl

Volgt u ons al?

Copyright © 2024 Heemschut / AanZee.nl
Gegevens uit het donateurs- of ledenbestand worden niet zonder toestemming van donateurs of leden beschikbaar gesteld aan derden.