Nieuwsbericht

Bescherming voor Kunstenaarsboerderij in Rockanje een stap dichterbij

Bijna twee jaar geleden overleed beeldhouwer Ben Hazelbag, bewoner van Duinzoom 8 in Rockanje. De toekomst De toekomst van zijn woonhuis, een boerderij uit begin 19e eeuw, is sindsdien onzeker. Begin oktober verscheen een herzien rapport die de cultuurhistorische waarde van het pand bevestigt, voldoende om aan te wijzen als gemeentelijk monument. Heemschut Zuid-Holland deed eerder deze zomer al een verzoek om het pand aan te wijzen als monument, en hoop dan ook dat Gemeente Westvoorne de conclusies van het rapport ter harte neemt.

Bijna 1.200 mensen ondertekenden in 2022 de petitie die oproept tot restauratie en herbestemming. Daarna vroeg een groep burgers om nader onderzoek. Gemeente Westvoorne ging daarmee positief aan de slag.

Bouwhistorisch onderzoek toonde aan dat het inderdaad de moeite waard is om het oude boerderijtje te bewaren. Erfgoedvereniging Heemschut en de Historische Vereniging Westelijk Voorne (HVWV) hebben vervolgens gemeente Voorne aan Zee deze zomer verzocht om het pand als gemeentelijk monument te beschermen.

Kleinschalig project

Zowel het Woonbedrijf, eigenaar van het pand, als het burgerinitiatief bekijken nu de mogelijkheden. Partij Voorne aan Zee heeft zich begin oktober uitgesproken voor een sociaal-maatschappelijke woonvorm. De vraag is of dat idee verenigbaar is met de status van gemeentelijk monument.

Het burgerinitiatief haakt aan bij het project Hortus aan Zee, dat streeft naar een kleinschalig, multifunctioneel gebruik door dorpsbewoners én toeristen. Daar wordt subsidie voor gezocht, onder andere via het Leaderprogramma Zuid-Hollandse Delta.

Het verhaal van het dorp

Namens het burgerinitiatief zegt Korrie Korevaart: ‘Dit pand illustreert twee eeuwen dorpsgeschiedenis. Daar willen we zuinig op zijn. In principe maakt het ons niet uit welke bestemming het pand krijgt, als die maar verenigbaar is met de status van gemeentelijk monument. Een welzijnshof of iets dergelijks zou mooi zijn, als dat kan. Vooralsnog scharen wij ons achter de opinie van Heemschut en de HVWV, met een invulling zoals Hortus aan Zee voor ogen staat. Dat is in de lijn van ons oorspronkelijke verzoek aan B & W om het pand te sparen.’

 

Lees hier de monumentenaanvraag

Lees de cultuurhistorische waardestelling

 

Foto: Korrie Korevaart
BouwtekeningStreekarchief Voorne-Putten

 


U kunt Heemschut op diverse manieren helpen. Dit varieert van het lid worden tot zelf actie voeren voor erfgoed. Daarnaast kunt u Heemschut ook steunen door te schenken of na te laten. Dat kan rechtstreeks of via een gift of legaat aan onze steunstichting: www.heemschuthulpfonds.nl.

De beschermvrouwe van Heemschut is H.K.H. Prinses Beatrix

Erfgoedvereniging Heemschut

 Nieuwezijds Kolk 28
1012 PV Amsterdam
 020 622 52 92
 info@heemschut.nl

Volgt u ons al?

Copyright © 2024 Heemschut / AanZee.nl
Gegevens uit het donateurs- of ledenbestand worden niet zonder toestemming van donateurs of leden beschikbaar gesteld aan derden.