Nieuwsbericht

Kunstwerk voormalig politiebureau Hilversum toch gered

De gemeente Hilversum redt het kunstwerk dat op de gevel van het voormalige politiebureau van Hilversum zat. Gisteren deed Heemschut nog een uiterste poging het kunstwerk te redden, dat deze week gesloopt zou worden. Met succes. De gemeente zorgt dat het kunstwerk wordt veiliggesteld. De Werkgroep Monumentale Kunst is zeer verheugd.

Het kunstwerk is in 1977 door kunstenaar Cor Dam gemaakt voor het toen nieuwe politiebureau van Hilversum. Het kunstwerk kreeg een prominente plek tegen het trappenhuis aan de Kampstraat. Het kunstwerk is vervaardigd van beton, en meet 6 x 10 m. De gemeente Hilversum was opdrachtgever en heeft voor dit kunstwerk het gigantische bedrag van fl. 76.000,- uitgetrokken.

Dit werk van Cor Dam is een zeer hoogwaardig voorbeeld van monumentale kunst uit de zeventiger jaren. In een periode waarin deze kunstvorm langzaam verdwijnt realiseert Cor Dam een sierlijk werk met een materiaal dat toen zo geliefd was: het ruwe beton. In de monumentale kunst werd dit materiaal echter zelden toegepast. Het werk valt verder op door zijn uitzonderlijke omvang, zeker gezien de locatie in de (toen nog) kleinschalige Hilversumse binnenstad. Het is een unieke blikvanger en tevens een hoogtepunt in het oeuvre van de belangwekkende monumentale kunstenaar Cor Dam.

Bij de sloop van het politiebureau is het kunstwerk in overleg tussen Heemschut, de gemeente Hilversum en de politie gered en opgeslagen op het Circusterrein aan de Diependaalselaan, met de bedoeling het een nieuwe bestemming te geven in Hilversum. Nu dat terrein ontwikkeld moet worden, zou het kunstwerk aan het einde van deze week vernietigd worden. Heemschut trok aan de bel

Met succes. De gemeente heeft dinsdag besloten om De Waterval over te nemen van de politie en tijdelijk op een andere plek op te slaan. ’Het heeft twee jaar opgeslagen gelegen op gemeentelijke grond’, aldus de gemeente. ’Binnenkort moet het kunstwerk daar weg in verband met voorbereidingen voor toekomstige woningontwikkelingen. Het is onwenselijk dat dit vertraging oploopt.’

De Werkgroep Monumentale Kunst is blij dat de sloop van dit belangrijke kunstwerk voor de tweede keer is afgewend. 


U kunt Heemschut op diverse manieren helpen. Dit varieert van het lid worden tot zelf actie voeren voor erfgoed. Daarnaast kunt u Heemschut ook steunen door te schenken of na te laten. Dat kan rechtstreeks of via een gift of legaat aan onze steunstichting: www.heemschuthulpfonds.nl.

De beschermvrouwe van Heemschut is H.K.H. Prinses Beatrix

Erfgoedvereniging Heemschut

 Nieuwezijds Kolk 28
1012 PV Amsterdam
 020 622 52 92
 info@heemschut.nl

Volgt u ons al?

Copyright © 2023 Heemschut / AanZee.nl
Gegevens uit het donateurs- of ledenbestand worden niet zonder toestemming van donateurs of leden beschikbaar gesteld aan derden.