Nieuwsbericht

Monumentale tuin villa Klein Toornvliet blijft behouden

Omwonenden, De Nederlandse Tuinen Stichting, en erfgoedvereniging Bond Heemschut hebben verheugd kennisgenomen van het besluit van de gemeente Groningen om de vergunning tot het realiseren van 8 zorgappartementen in de tuin van villa Klein Toornvliet aan de Verlengde Hereweg in te trekken.

 Klein Toornvliet werd gebouwd in 1905 naar een ontwerp van de Groninger architect P.M.A. Huurman. De beroemdste bewoner van de villa was de historicus Johan Huizinga (1872-1945), die er woonde van 1911 tot 1914 met zijn gezin. Hier begon hij aan zijn beroemde boek ‘Herfsttij der Middeleeuwen’. Het was Huizinga die de villa naar de buitenplaats ‘Toornvliet’ bij Middelburg noemde, destijds in bezit van zijn schoonouders. De historicus roemde het uitzicht dat hij had vanuit zijn studeerkamer over de velden. De vrijstaande villa is nu een rijksmonument met rondom een fraai aangelegde siertuin in Engelse landschapsstijl met vijverpartij.

Van dat mooie uitzicht zou weinig overgebleven zijn, als de plannen waren doorgegaan. De gemeente heeft nu erkend dat de tuin onderdeel is van het rijksmonument en dat er procedurele fouten zijn gemaakt. Vanwege de monumentale status had de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed advies moeten uitbrengen. De 8 appartementen kunnen niet beschouwd worden als bijgebouw, omdat ze te groot in omvang waren. Hierdoor was een afwijking van het bestemmingsplan niet toegestaan. Ook was de ruimtelijke onderbouwing voor inpassing in het beschermd stadsgezicht onvoldoende; in dit deel van de stad zijn, naast de voorkant,  ook de tuinen aan de achterkant expliciet beschermd.

Door dit besluit vervalt automatisch de vergunning voor de kap van twee bomen in de tuin. De omwonenden kunnen weer gerust ademhalen en genieten van het schaduwrijke parkje aan de achterzijde van Klein Toornvliet, met de siertuin in Engelse landschapsstijl.

Zie ook:
Tuin bij villa van Johan Huizinga ernstig bedreigd

 


U kunt Heemschut op diverse manieren helpen. Dit varieert van het lid worden tot zelf actie voeren voor erfgoed. Daarnaast kunt u Heemschut ook steunen door te schenken of na te laten. Dat kan rechtstreeks of via een gift of legaat aan onze steunstichting: www.heemschuthulpfonds.nl.

De beschermvrouwe van Heemschut is H.K.H. Prinses Beatrix

Erfgoedvereniging Heemschut

 Nieuwezijds Kolk 28
1012 PV Amsterdam
 020 622 52 92
 info@heemschut.nl

Volgt u ons al?

Copyright © 2024 Heemschut / AanZee.nl
Gegevens uit het donateurs- of ledenbestand worden niet zonder toestemming van donateurs of leden beschikbaar gesteld aan derden.