Nieuwsbericht

Monumentenaanvraag voor Hertzbergers Apolloscholen in Amsterdam Zuid

Heemschut Amsterdam heeft het dagelijks bestuur van stadsdeel Zuid verzocht om de Apolloscholen aan te wijzen tot gemeentelijk monument. De Willemsparkschool en de Montessorischool, gelegen aan de Willem Witsenstraat 12 en 14, zijn gebouwd tussen 1981-1984 naar ontwerp van de beroemde architect Herman Hertzberger.

De beide scholen zijn structuralistisch vormgegeven, waarbij de klaslokalen gepositioneerd zijn rondom een centrale hal. Verder verspringen de verdiepingsvloeren en zijn kleine (werk)hoekjes aanwezig in de panden. Ook zijn de scholen stedenbouwkundig gezien bijzonder. Hun blokvormige ontwerp sluit aan bij de vrijstaande villa’s in de buurt. Daarnaast zijn de twee panden op interessante wijze ten opzichte van elkaar gepositioneerd met een gemeenschappelijke (semi-)openbare buitenruimte. De scholen behoren tot de belangrijkste werken van Hertzberger en zijn internationaal bekend.

De Apolloscholen zijn ook opgenomen in de recentelijk gepubliceerde inventarisatie van belangrijke en behoudenswaardige architectuur uit de periode 1966-1990, opgesteld door Heemschut Amsterdam. Met deze monumentenaanvraag hoopt Heemschut de waardering en bescherming van dit relatief jonge erfgoed te vergroten.

 


U kunt Heemschut op diverse manieren helpen. Dit varieert van het lid worden tot zelf actie voeren voor erfgoed. Daarnaast kunt u Heemschut ook steunen door te schenken of na te laten. Dat kan rechtstreeks of via een gift of legaat aan onze steunstichting: www.heemschuthulpfonds.nl.

De beschermvrouwe van Heemschut is H.K.H. Prinses Beatrix

Erfgoedvereniging Heemschut

 Nieuwezijds Kolk 28
1012 PV Amsterdam
 020 622 52 92
 info@heemschut.nl

Volgt u ons al?

Copyright © 2024 Heemschut / AanZee.nl
Gegevens uit het donateurs- of ledenbestand worden niet zonder toestemming van donateurs of leden beschikbaar gesteld aan derden.