Nieuwsbericht

Oproep: Een nieuwe toekomst voor de mozaïeken van Marius de Leeuw

Van de oude gevels van MMS Maris Stella en John F. Kennedy HBS naar de nieuwe schoolomgeving van het Cambreurcollege.

Op 14 april 1964 werd het gebouw van het huidige Cambreurcollege officieel in gebruik genomen. Tegen de kopgevels van wat toen de MMS en de HBS waren, bevinden zich twee marmermozaïeken van dé grote Nederlandse monumentalist Marius de Leeuw. (https://nl.wikipedia.org/wiki/Marius_de_Leeuw) Vanaf medio 2020 begint de nieuwbouw van het Cambreurcollege. Er wordt een nieuwe, toekomstbestendige bestemming gezocht voor deze twee mozaïeken die herinneren aan het rijke onderwijsverleden waarop de toekomstige generaties Dongenaren mogen voortbouwen.

De Heemkundekring De Heerlyckheit in Dongen is in de gelegenheid gesteld door gemeente Dongen en Cambreurcollege om de mogelijkheden voor behoud te onderzoeken. Ze doet dit samen met de Werkgroep Monumentale Kunst van erfgoedvereniging Heemschut (WMK).

Meer weten?
Vraag documentatie op over de mozaïeken, kosten voor demontage en de nieuwbouwplannen bij johanna.jacobs@kpnmail.nl (WMK) of ha.sprangers@casema.nl  (Heemkundekring).

Termijn:
Vóór 20 mei 2019 kan een haalbaar plan* bestaande uit een goede omschrijving en liefst voorzien van een tekening of afbeelding worden ingediend. In samenspraak met betrokkenen bekijken we welk plan haalbaar en uitvoerbaar is, zodat de mozaïeken van Marius de Leeuw nog tot in lengte van dagen zichtbaar zijn in Dongen. Alle inzendingen worden gepubliceerd in het juninummer van kwartaalblad de Wazerweijen.

Inzenden naar: Johanna Jacobs johanna.jacobs@kpnmail.nl of Hans Sprangers ha.sprangers@casema.nl ofwel per post aan Heemkundekring De Heerlyckheit Dongen, Trompethof 7, 5101 AK Dongen.

* De haalbaarheid wordt mede ingegeven door een scherpe kostprijs. Dat dit geen belemmering hoeft te zijn bewijst de Cruyffiaanse wijsheid: Ik heb nog nooit een zak geld een goal zien maken!


U kunt Heemschut op diverse manieren helpen. Dit varieert van het lid worden tot zelf actie voeren voor erfgoed. Daarnaast kunt u Heemschut ook steunen door te schenken of na te laten. Dat kan rechtstreeks of via een gift of legaat aan onze steunstichting: www.heemschuthulpfonds.nl.

De beschermvrouwe van Heemschut is H.K.H. Prinses Beatrix

Erfgoedvereniging Heemschut

 Nieuwezijds Kolk 28
1012 PV Amsterdam
 020 622 52 92
 info@heemschut.nl

Volgt u ons al?

Copyright © 2024 Heemschut / AanZee.nl
Gegevens uit het donateurs- of ledenbestand worden niet zonder toestemming van donateurs of leden beschikbaar gesteld aan derden.