Nieuwsbericht

Prinses Beatrix onthult reconstructie kunstwerk Ad Dekkers

Hare Koninklijke Hoogheid Prinses Beatrix der Nederlanden onthult zaterdagochtend 13 april in Bergeijk een reconstructie van een tegelreliëf van kunstenaar Ad Dekkers. Het tegelreliëf komt uit Gouda en is in het park bij Bruns B.V. opnieuw opgebouwd op initiatief van Heemschut’s Werkgroep Monumentale Kunst.

Het tegelreliëf van Ad Dekkers (1938-1974) is een van de bekendere werken van de Nederlandse beeldhouwer die bekend staat om zijn reliëfs en grote abstract-geometrische werken. Het reliëf is in 1971 aangebracht in de toenmalige MTS in Gouda. Omgeving en sculptuur zijn volledig op elkaar afgestemd, kenmerkend voor het werk van Ad Dekkers in die tijd. Het monumentale reliëf met zijn afmetingen van 9x18m maakt het kunstwerk tot het grootste aaneengesloten geheel van al zijn reliëfs.

 Het kunstwerk verdwijnt bij de geplande uitbreiding van de school. De Werkgroep Monumentale Kunst van Erfgoedvereniging Heemschut heeft gestreden voor behoud van dit unieke werk en kwam in contact met de firma Bruns in Bergeijk. Die reageerde enthousiast en bood plek in het omliggende park van de firma om het kunstwerk te reconstrueren. Het kunstwerk is de afgelopen maanden zorgvuldig opnieuw opgebouwd en prinses Beatrix zal het resultaat zaterdagochtend 13 april onthullen onder toeziend oog van Daniel Dekkers, de zoon van Ad Dekkers.

Ook Heemschutvoorzitter Jan van Gils en Jan Burgmans, de directeur van Bruns BV, zijn aanwezig. Daarnaast bezoekt prinses Beatrix een tentoonstelling over Ad Dekkers die in het aangrenzende gebouw De Ploeg is ingericht. In deze tentoonstelling zijn voor het eerst alle maquettes van de werken van Dekkers bij elkaar gebracht.

De Werkgroep Monumentale Kunst is onderdeel van Heemschut en richt zich specifiek op het behoud van na-oorlogse kunst. Prinses Beatrix is beschermvrouwe van de erfgoedvereniging.


U kunt Heemschut op diverse manieren helpen. Dit varieert van het lid worden tot zelf actie voeren voor erfgoed. Daarnaast kunt u Heemschut ook steunen door te schenken of na te laten. Dat kan rechtstreeks of via een gift of legaat aan onze steunstichting: www.heemschuthulpfonds.nl.

De beschermvrouwe van Heemschut is H.K.H. Prinses Beatrix

Erfgoedvereniging Heemschut

 Nieuwezijds Kolk 28
1012 PV Amsterdam
 020 622 52 92
 info@heemschut.nl

Volgt u ons al?

Copyright © 2023 Heemschut / AanZee.nl
Gegevens uit het donateurs- of ledenbestand worden niet zonder toestemming van donateurs of leden beschikbaar gesteld aan derden.