Nieuwsbericht

Raadsmeerderheid in Arnhem voor behouden Blauwe Golven

De gemeenteraad Arnhem heeft zich onlangs in ruime meerderheid uitgesproken voor het behoud van het kunstwerk Blauwe Golven van Peter Struycken. Jarenlang was dit complexe blauwwitte omgevingskunstwerk uit 1970 op het Roermondsplein in hartje stad inzet van felle debatten tussen voor- en tegenstanders. Erfgoedvereniging Heemschut heeft zich via de Werkgroep Monumentale Kunst (WMK) jarenlang met hart en ziel ingezet voor behoud en reconstructie, in nauwe samenwerking met Peter Struycken, enkele politieke partijen en diverse burgerorganisaties zoals de Werkgroep Behoud Blauwe Golven van de afgelopen jaar overleden Peter Nijenhuis.

De locatie aan de Rijn aan de voet van de Nelson Mandelabrug is niet alleen een monumentaal kunstwerk maar ook een intensief gebruikt verkeersknooppunt. Het onderhoud ervan is jarenlang achterwege gebleven waardoor het er lang naar uit zag dat het kunstwerk op de nominatie stond om te worden verwijderd. De reconstructie, waarvoor nu een bedrag van circa 10 miljoen euro is vrijgemaakt, wordt ter hand genomen door Veenenbos en Bos Landschapsarchitecten, dat in opdracht van de gemeente Arnhem een uitgebreid plan heeft ontwikkeld. Dit ontwerp voorziet onder meer in nieuwe parkeervelden, een opvallend urban skate- en BMXpark, en in een nieuwe groene wandelpromenade langs de Rijn die als een creatieve corridor gaat fungeren tussen de binnenstad en de kunstacademie ArtEZ en het straks ook vernieuwde Museum Arnhem.

Peter Struycken zal als adviseur bij de uitvoering, die op korte termijn is voorzien, betrokken worden. Blauwe Golven is een van de meest opvallende en belangwekkende omgevingskunstwerken in de publieke ruimte van Nederland.


U kunt Heemschut op diverse manieren helpen. Dit varieert van het lid worden tot zelf actie voeren voor erfgoed. Daarnaast kunt u Heemschut ook steunen door te schenken of na te laten. Dat kan rechtstreeks of via een gift of legaat aan onze steunstichting: www.heemschuthulpfonds.nl.

De beschermvrouwe van Heemschut is H.K.H. Prinses Beatrix

Erfgoedvereniging Heemschut

 Nieuwezijds Kolk 28
1012 PV Amsterdam
 020 622 52 92
 info@heemschut.nl

Volgt u ons al?

Copyright © 2024 Heemschut / AanZee.nl
Gegevens uit het donateurs- of ledenbestand worden niet zonder toestemming van donateurs of leden beschikbaar gesteld aan derden.