Nieuwsbericht

Rechtbank: postkantoor Heemstede mag worden aangewezen als monument

De rechtbank heeft bezwaren van de eigenaar van het voormalig postkantoor in Heemstede ongegrond verklaard. De eigenaar ging in verzet tegen de aanwijzing tot monument die zijn plannen voor sloop en nieuwbouw zouden dwarsbomen. Nu dus goed nieuws voor liefhebbers van het postkantoor: de voorgenomen sloop door de eigenaar is hiermee opnieuw voorkomen.

In 2021 deed Heemschut Noord-Holland in samenwerking met Historische Vereniging Heemstede-Bennebroek en het Cuypersgenootschap een verzoek tot aanwijzing als monument van het voormalig postkantoor. Het College honoreerde onze monumentenaanvraag. De eigenaar, die het pand aanvankelijk wilde slopen, was hier niet blij mee en ondernam stapte naar de rechter.

Voor de erfgoedorganisaties was het duidelijk dat het postkantoor de monumentenstatus meer dan waard was. Externe deskundigen bevestigden de monumentale waarde nog eens in diverse rapporten. En ook omwonenden spraken zich uit: een petitie voor behoud werd bijna 1.000 keer ondertekend.

Heemschut is zeer verheugd over deze bekrachtiging van de monumentale status door de rechtbank. Daarmee wordt recht gedaan aan het behoud van het monumentale postkantoor en wordt sloop ervan voorkomen. De gemeente en de rechtbank hebben terecht gekozen voor maatschappelijk (erfgoed)belang.

NB. De eigenaar heeft nog de mogelijkheid om opnieuw in beroep te gaan. Heemschut en partners hopen uiteraard op een alternatief plan met behoud van het monument.

 

Illustratie: Eric J. Coolen


U kunt Heemschut op diverse manieren helpen. Dit varieert van het lid worden tot zelf actie voeren voor erfgoed. Daarnaast kunt u Heemschut ook steunen door te schenken of na te laten. Dat kan rechtstreeks of via een gift of legaat aan onze steunstichting: www.heemschuthulpfonds.nl.

De beschermvrouwe van Heemschut is H.K.H. Prinses Beatrix

Erfgoedvereniging Heemschut

 Nieuwezijds Kolk 28
1012 PV Amsterdam
 020 622 52 92
 info@heemschut.nl

Volgt u ons al?

Copyright © 2024 Heemschut / AanZee.nl
Gegevens uit het donateurs- of ledenbestand worden niet zonder toestemming van donateurs of leden beschikbaar gesteld aan derden.