Nieuwsbericht

Rechtbank vindt dat gemeente Almelo nieuw besluit moet nemen inzake monumentenstatus stadhuis

Rechtbank verklaart bezwaar Heemschut Overijssel en Stichhting Cuypersgenootschap tegen afwijzing van het stadhuis van Almelo van architect J.P. Oud gegrond

Nieuw Besluit

De gemeente Almelo moet een nieuw besluit nemen over een eventuele aanwijzing van het oude stadhuis als gemeentelijk monument. Dat heeft de Rechtbank Overijssel bepaald. 
De Bond Heemschut en de stichting Cuypersgenootschap hebben de gemeente vorig jaar verzocht het oude stadhuis, een ontwerp van architect J.J.P. Oud, op de gemeentelijke monumentenlijst te zetten. De gemeente weigerde dat en verklaarde een bezwaar daartegen van de verzoekers ongegrond. Dat laatste is echter onvoldoende gemotiveerd gebeurd, oordeelt de bestuursrechter van de Rechtbank Overijssel in Zwolle nu.

Geen goede belangenafweging

Een van de redenen van de gemeente om het oude stadhuis niet als monument aan te wijzen was dat het bestuur de handen graag vrij wil houden bij het zoeken van een andere bestemming voor het gebouw. Volgens de bestuursrechter zijn burgemeester en wethouders daar vrij in, maar dat ontslaat ze niet van de plicht om een goede belangenafweging te maken. En dat is onvoldoende gebeurd, zo blijkt uit het vonnis van de rechter. Zo werd een advies van de provinciale monumentencommissie Het Oversticht over de aanwezige monumentale waarden van het gebouw te weinig serieus genomen. 

reactie Heemschut

Heemschut en Cuypersgenootschap zijn blij met de uitspraak. Het bevestigt ons dat hier geen goede belangenafweging heeft plaats gevonden en dat de gemeente Almelo serieus moet kijken naar de monumentale waarden van het stadhuis.

 Uitspraaak rechtbank Zwolle, 25 februari 2016

Uit: Dagblad Tubantia, 25 februari 2016

Heemschut dossier Stadhuis Almelo

 


U kunt Heemschut op diverse manieren helpen. Dit varieert van het lid worden tot zelf actie voeren voor erfgoed. Daarnaast kunt u Heemschut ook steunen door te schenken of na te laten. Dat kan rechtstreeks of via een gift of legaat aan onze steunstichting: www.heemschuthulpfonds.nl.

De beschermvrouwe van Heemschut is H.K.H. Prinses Beatrix

Erfgoedvereniging Heemschut

 Nieuwezijds Kolk 28
1012 PV Amsterdam
 020 622 52 92
 info@heemschut.nl

Volgt u ons al?

Copyright © 2024 Heemschut / AanZee.nl
Gegevens uit het donateurs- of ledenbestand worden niet zonder toestemming van donateurs of leden beschikbaar gesteld aan derden.