Nieuwsbericht

Redding voor baksteenmozaïek van Jan van der Zee

Sinds enige tijd wordt er gewerkt aan de sloop van de Openbare basisschool van Usquert. Er komt op de huidige locatie een volledig nieuw scholencomplex. Bij de bouw van de school begin jaren zestig heeft de bekende Groninger kunstenaar Jan van der Zee een baksteenmozaïek aangebracht.

Dit baksteenwerk  is een geslaagd voorbeeld van het monumentale werk van Jan van der Zee. Tegen de gevel van de dorpsschool hebben talloze kinderen en hun ouders maar ook passanten dagelijks dit kunstwerk ervaren. Daardoor behoort het werk tot het collectieve geheugen van Usquert. Ook heeft het werk een duidelijke kunst- en cultuurhistorische betekenis.

Vanwege de historische waarde van het kunstwerk hebben de Werkgroep Monumentale Kunst van de Bond Heemschut, de gemeente Het Hogeland en de Stichting Herstel Erfgoed De Marne besloten om het werk veilig te stellen. Het kunstwerk is in delen uitgenomen en opgeslagen. Over enige tijd wordt het herplaatst in een vanaf de straat zichtbare gevel van het Kunstcentrum De Ploeg in Wehe-den Hoorn. Op deze wijze krijgt bijzonder Groninger erfgoed een duurzame nieuwe toekomst.


U kunt Heemschut op diverse manieren helpen. Dit varieert van het lid worden tot zelf actie voeren voor erfgoed. Daarnaast kunt u Heemschut ook steunen door te schenken of na te laten. Dat kan rechtstreeks of via een gift of legaat aan onze steunstichting: www.heemschuthulpfonds.nl.

De beschermvrouwe van Heemschut is H.K.H. Prinses Beatrix

Erfgoedvereniging Heemschut

 Nieuwezijds Kolk 28
1012 PV Amsterdam
 020 622 52 92
 info@heemschut.nl

Volgt u ons al?

Copyright © 2024 Heemschut / AanZee.nl
Gegevens uit het donateurs- of ledenbestand worden niet zonder toestemming van donateurs of leden beschikbaar gesteld aan derden.