Nieuwsbericht

Restauratie kunst Amsterdamse metro afgerond

Meer dan tien jaar geleden is er een felle discussie gevoerd over de toekomst van de kunst in de metrostations van de Amsterdamse Oostlijn. De kunst is bij de bouw in de jaren zeventig gerealiseerd.

Kunstenaars als Willem Sandberg, Louis van Gasteren en Jan Sierhuis werden aangetrokken om de brutalistische metro aan te kleden. Het totale ensemble van kunst in de stations en tunnelbuis is uniek in Nederland.

In 2011 was het idee om de kunst te verwijderen als onderdeel van de modernisatie van de stations. Dit idee riep veel protest op vanuit bewonersorganisaties en de erfgoedwereld. Heemschut heeft zich vanaf het begin ingezet voor het behoud van de monumentale metrokunst. Uiteindelijk heeft de gemeenteraad in 2012 besloten dat de kunst behouden dient te blijven en dat alle aanwezige kunst – indien nodig – gerestaureerd wordt. Anno 2023 is de renovatie van de kunst volledig afgerond. Om dit feit te vieren en de inzet van bewoners en erfgoedorganisaties te eren is er onlangs een plaquette opgehangen op het perron van station Nieuwmarkt.

 


U kunt Heemschut op diverse manieren helpen. Dit varieert van het lid worden tot zelf actie voeren voor erfgoed. Daarnaast kunt u Heemschut ook steunen door te schenken of na te laten. Dat kan rechtstreeks of via een gift of legaat aan onze steunstichting: www.heemschuthulpfonds.nl.

De beschermvrouwe van Heemschut is H.K.H. Prinses Beatrix

Erfgoedvereniging Heemschut

 Nieuwezijds Kolk 28
1012 PV Amsterdam
 020 622 52 92
 info@heemschut.nl

Volgt u ons al?

Copyright © 2024 Heemschut / AanZee.nl
Gegevens uit het donateurs- of ledenbestand worden niet zonder toestemming van donateurs of leden beschikbaar gesteld aan derden.