Nieuwsbericht

Schuddebeurs: geslaagde herbestemming molenromp tot molenverblijf

De oude molenromp De Schuddebeurs in Lage Zwaluwe is herbestemd. Daar ging een uitvoerige restauratie aan vooraf. De nieuwe functie is die van B&B. Men kan er nu overnachten.

De poldermolen is gebouwd in 1794 in opdracht van K.H.H. Prins Willem III.  In de Tweede Wereldoorlog is de molen gebruikt als uitkijkpost en wordt daardoor herhaaldelijk beschoten. Na de oorlog wordt de molen ontdaan van de beschadigde wieken en wordt de kap eraf gehaald. Ook in de jaren na 1950 wordt de molen gebruikt als uitkijkpost, door de luchtbeschermingsdienst. 

Behoud molenromp
Bouwtechnisch deugt er het e.e.a. niet. Er is al 40 jaar geen onderhoud gepleegd en de fundering zakt in. De eigenaar Rijksvastgoed en Ontwikkelingsbedrijf (RVOB) zet de molen te koop. De plaatselijke stichting Behoud Poldermolen Schuddebeurs maakt zich zorgen en schakelt Heemschut in. Men is bang voor sloop. Er wordt gevraagd de molen te behouden en te restaureren.

Nieuwe eigenaar
De molen wordt uiteindelijk aan de hoogste bieder gegund en deze heeft geen sloopplannen maar wil de molen als onderdeel van een camping behouden. Later komen er plannen om de molen te gaan gebruiken als Bed & Breakfast.
Met bemiddeling van Heemschut is de gemeente Drimmelen uiteindelijk akkoord gegaan om de bestemming van de molen te wijzigen.  Eind 2019 is de restauratie afgerond en staat de molen er weer recht bij.

 

Zo stond de molenromp er lang bij
Nu staat de romp recht en kan er overnacht worden

U kunt Heemschut op diverse manieren helpen. Dit varieert van het lid worden tot zelf actie voeren voor erfgoed. Daarnaast kunt u Heemschut ook steunen door te schenken of na te laten. Dat kan rechtstreeks of via een gift of legaat aan onze steunstichting: www.heemschuthulpfonds.nl.

De beschermvrouwe van Heemschut is H.K.H. Prinses Beatrix

Erfgoedvereniging Heemschut

 Nieuwezijds Kolk 28
1012 PV Amsterdam
 020 622 52 92
 info@heemschut.nl

Volgt u ons al?

Copyright © 2020 Heemschut / AanZee.nl
Gegevens uit het donateurs- of ledenbestand worden niet zonder toestemming van donateurs of leden beschikbaar gesteld aan derden.