Nieuwsbericht

Slopen onnodig: Heemschut voor bescherming van Sint Vitusstraat in Winschoten

De schilderachtige Sint Vitusstraat is vanwege haar dorpse uitstraling bij veel inwoners geliefd. Toch wil woningcorporatie Acantus het merendeel van de woningen slopen voor nieuwbouw. Samen met Stichting het Cuypersgenootschap verzoekt Heemschut de gemeente Oldambt om de woningen aan te wijzen als gemeentelijke monumenten.

Het verzet tegen de sloopplannen van Acantus is fors. Bewoners, lokale organisaties en erfgoedorganisaties – waaronder natuurlijk Heemschut – proberen de woningbouwcorporatie al langere tijd van gedachten te doen veranderen. Eerder gebeurde dit via een open brief aan Acantus en de gemeente. Nu gaan Heemschut en het Cuypersgenootschap over tot een verzoek tot officiële bescherming.

Niet slopen, maar opknappen

Funderingsproblemen zijn de belangrijkste reden voor Acantus om over te gaan tot sloop. Echter blijken dit probleem voor slechts enkele woningen een probleem te zijn. Het idee dat renovatie onhaalbaar duur zou zijn, is volgens Heemschut misleidend. De Werkgroep Sociale Woningbouw ziet juist dat, zonder structurele problemen, renovatie bijna altijd voor 70% van de nieuwbouwprijs gerealiseerd kan worden.

Ook in de Sint Vitusstraat is renovatie mogelijk. Bij zorgvuldige renovatie levert dit bovendien een product op wat in de buurt komt van nieuwbouw. De eigenaar heeft dus geen noodzaak tot slopen. Ook blijft Heemschut herhalen: slopen is niet duurzaam, opknappen wel. 

Onherstelbare vergissing

De huizen in de Sint Vitusstraat dateren uit 1917 en zijn gebouwd naar het ontwerp van de bekende Winschoter architect Derk Bolhuis. De huizen werden naast de Noord Nederlansche Machinefabriek gebouwd en (voornamelijk) bewoond door medewerkers van de fabriek. De afwisseling van baksteen en pleisterwerk geven de straat een schilderachtig gevelbeeld.

Het wijkje is een zeer fraai en voor de provincie Groningen een vrij zeldzaam voorbeeld van sociale woningbouw. Sloop zou dan ook een onherstelbare vergissing zijn.

 

Lees hier het hele verzoek


U kunt Heemschut op diverse manieren helpen. Dit varieert van het lid worden tot zelf actie voeren voor erfgoed. Daarnaast kunt u Heemschut ook steunen door te schenken of na te laten. Dat kan rechtstreeks of via een gift of legaat aan onze steunstichting: www.heemschuthulpfonds.nl.

De beschermvrouwe van Heemschut is H.K.H. Prinses Beatrix

Erfgoedvereniging Heemschut

 Nieuwezijds Kolk 28
1012 PV Amsterdam
 020 622 52 92
 info@heemschut.nl

Volgt u ons al?

Copyright © 2024 Heemschut / AanZee.nl
Gegevens uit het donateurs- of ledenbestand worden niet zonder toestemming van donateurs of leden beschikbaar gesteld aan derden.