Nieuwsbericht

Smederij Valthermond wordt provinciaal monument

De vervenerswoning met smederij in Valthermond wordt aangewezen tot provinciaal monument.

De vervenerswoning met smederij in Valthermond wordt aangewezen tot provinciaal monument. De provincie Drenthe heeft deze week de procedure in gang gezet. Hierdoor genieten de woning uit ongeveer 1912 en de smederij uit 1921 nu al de bescherming van een provinciaal monument.

Bond Heemschut reageert verheugd. De erfgoedorganisatie verzocht de provincie al op 4 oktober 2013 om woning en smederij op de provinciale monumentenlijst te plaatsen. “Het heeft wel erg lang geduurd”, constateert architect Leen de Graaf namens Heemschut.

De smederij verkeert in zeer slechte staat. Op korte termijn zijn maatregelen nodig om verder verval tegen te gaan. De aanwijzing tot provinciaal monument stelt de eigenaar in staat geld tegen lage rente te lenen om het pand op te knappen. Eigenaar Frans van Kuik uit Leiderdorp wil de smederij een goede bestemming geven.

In Valthermond stonden ooit twintig smederijen. Die van J. Klok was een van de grotere.

Er konden treinwagonnetjes voor de vervening en brugonderdelen worden gemaakt. De smederij is daardoor van meer dan van lokaal belang.

 

Klik hier om naar het dossier op de website van Heemschut te gaan.

Voor meer informatie:

LEEN DE GRAAF: architect en adviseur ruimtelijke kwaliteit van Heemschut Drenthe 06-15103014


U kunt Heemschut op diverse manieren helpen. Dit varieert van het lid worden tot zelf actie voeren voor erfgoed. Daarnaast kunt u Heemschut ook steunen door te schenken of na te laten. Dat kan rechtstreeks of via een gift of legaat aan onze steunstichting: www.heemschuthulpfonds.nl.

De beschermvrouwe van Heemschut is H.K.H. Prinses Beatrix

Erfgoedvereniging Heemschut

 Nieuwezijds Kolk 28
1012 PV Amsterdam
 020 622 52 92
 info@heemschut.nl

Volgt u ons al?

Copyright © 2024 Heemschut / AanZee.nl
Gegevens uit het donateurs- of ledenbestand worden niet zonder toestemming van donateurs of leden beschikbaar gesteld aan derden.