Nieuwsbericht

Steun voor monumentenaanvraag remisegebouw Havikerwaard

De commissie Gelderland van Heemschut ondersteunt de aanvraag van de Oudheidkundige Kring Rheden-Rozendaal voor de gemeentelijke monumentenstatus voor het oude remisegebouw in de Havikerwaard. Het gebouw is van historisch belang vanwege de plaatselijke kleiwinning en kleitransport voor de baksteenfabricage in de gemeente Rheden.

De Oudheidkundige Kring Rheden-Rozendaal deed de aanvraag voor de monumentenstatus eind vorig jaar. Een verzoek aan Heemschut werd ook gedaan om de aanvraag te ondersteunen. Steun die Heemschut ook verleent. Het remisegebouw is van rond 1953. 

Het is onderdeel van de nabije nog aanwezige historische bebouwing van een steenfabriek met arbeiderswoningen. Het geheel vormt een uniek ensemble voor een baksteenfabriek qua aanleg, structuur en relatie met de directe omgeving. Het gebouw is uniek voor Gelderland, een zeer belangrijke provincie voor de baksteenindustrie in Nederland. Wellicht ook uniek voor geheel Nederland. Het heeft een zeldzaamheidswaarde voor wat betreft aanleg, structuur en relatie met de omgeving.

De baksteenindustrie heeft meer dan 125 jaar het rivierenlandschap van Gelderland bepaald alsmede de daaraan verbonden werkgelegenheid.

 

Het remisegebouw met de ingangsdeuren voor het inrijden van de locomotieven. Foto vanaf het noorden, Oudheidkundige Kring Rheden-Rozendaal.
Het interieur met voorin de smeerput en een kraanbaan boven

U kunt Heemschut op diverse manieren helpen. Dit varieert van het lid worden tot zelf actie voeren voor erfgoed. Daarnaast kunt u Heemschut ook steunen door te schenken of na te laten. Dat kan rechtstreeks of via een gift of legaat aan onze steunstichting: www.heemschuthulpfonds.nl.

De beschermvrouwe van Heemschut is H.K.H. Prinses Beatrix

Erfgoedvereniging Heemschut

 Nieuwezijds Kolk 28
1012 PV Amsterdam
 020 622 52 92
 info@heemschut.nl

Volgt u ons al?

Copyright © 2024 Heemschut / AanZee.nl
Gegevens uit het donateurs- of ledenbestand worden niet zonder toestemming van donateurs of leden beschikbaar gesteld aan derden.