Nieuwsbericht

Studenten HKU benoemen mogelijkheden GAK-gebouw

"Het GAK-gebouw heeft ontzettend veel potentie." Deze opmerking van drie HKU-studentes druist volledig in tegen de Hilversumse opvatting. Als straks de plannen voor het Stationsgebied op groen staan, dan gaat dit pand als eerste tegen de vlakte, zo is de stelling. Dat is niet nodig. Met een kleine investering is de creatie van architect Onno Greiner heel goed te behouden én zijn veel lokale ambities te realiseren. Op verzoek van Heemschut keken de studenten van de HKU naar het bijzondere pand.

Rücksichtslos de sloopkogel door het pand halen is wat Erfgoedvereniging Heemschut betreft een voorbarige én kostbare conclusie. Veel wenkbrauwen zullen gefronst worden, maar de erfgoedclub ziet het pand van Greiner als een architectonisch hoogstandje waar de sloophamer niet doorheen moet.

"In alle plannen die sinds de jaren 70 zijn gemaakt, komt het GAK-gebouw niet tot z'n recht. Je moet niet vergeten dat dit een A-locatie is, alleen de loop is er compleet uit door de fietstunnel", stelt Christian Pfeiffer van Erfgoedvereniging Heemschut. Alleen stellen dat het gebouw van architectonische en culturele waarde is, biedt te weinig overredingskracht. Laten zien hoe je het pand (deels) anders kan invullen en het daardoor aantrekkelijker en weer functioneel maken, kan wellicht wel leiden tot een second opinion. "We willen de gemeente wakker schudden. Het pand heeft echt heel veel potentie", stellen HKU-studentes Christel Jansen, Kelsey Floor en Esther Borren. Samen met schoolgenoten hebben de Kunst- en Economiestudenten zich sinds half september beziggehouden met de opdracht van Heemschut om te kijken wat het GAK-gebouw allemaal te bieden heeft.

Lees in de Gooi-en Eembode verder over de bevindingen van de studenten


U kunt Heemschut op diverse manieren helpen. Dit varieert van het lid worden tot zelf actie voeren voor erfgoed. Daarnaast kunt u Heemschut ook steunen door te schenken of na te laten. Dat kan rechtstreeks of via een gift of legaat aan onze steunstichting: www.heemschuthulpfonds.nl.

De beschermvrouwe van Heemschut is H.K.H. Prinses Beatrix

Erfgoedvereniging Heemschut

 Nieuwezijds Kolk 28
1012 PV Amsterdam
 020 622 52 92
 info@heemschut.nl

Volgt u ons al?

Copyright © 2024 Heemschut / AanZee.nl
Gegevens uit het donateurs- of ledenbestand worden niet zonder toestemming van donateurs of leden beschikbaar gesteld aan derden.